MSZP: a Fidesznek most már papírja van arról, hogy gyermekeket lopott meg

Így értékelte Bangóné Borbély Ildikó képviselő az Alkotmánybíróság családi pótlékkal kapcsolatos döntését, az Ab azt mondta ki, hogy a közös háztartásban, együtt nevelt gyermekek után ugyanannyi családi pótlék jár akkor is, ha az őket nevelő szülők házasságban, és akkor is, ha élettársi kapcsolatban élnek.

Az MSZP szerint a Fidesznek most már papírja van arról, hogy gyermekeket lopott meg. Így értékelte Bangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az Alkotmánybíróság (Ab) családi pótlékkal kapcsolatos döntését szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. Az MSZP országos elnökségi tagja emlékeztetett arra, hogy az Ab kedden nyilvánosságra hozott hétfői határozatában kimondta, a közös háztartásban, együtt nevelt gyermekek után ugyanannyi családi pótlék jár akkor is, ha az őket nevelő szülők házasságban, és akkor is, ha élettársi kapcsolatban élnek, vagyis jogellenes az, hogy kevesebb családi pótlékot kapnak azok a szülök, akik nem házasok, de közös háztartásukban együtt nevelnek korábbi kapcsolatukból származó gyermekeket - magyarázta az ellenzéki politikus, üdvözölve a családtámogatási törvénnyel összefüggésben hozott Ab-döntést.

Bangóné Borbély Ildikó felszólította a nagyobbik kormánypártot, hogy ne várjon a kérdés rendezésével az Ab által szabott december 31-i határidőig, hanem már jövő héten tűzzék a parlament napirendjére a törvénymódosítást. "Azt, hogy kik alkotnak családot, nem egy hivatal, nem a Fidesz, nem a KDNP mondja meg" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a család összetartó ereje ugyanis nem a papír, hanem a szeretet. Beszélt arról is, hogy ma Magyarországon a gyermekek 42 százaléka élettársi kapcsolatból születik. Az Ab által most alaptörvény-ellenesnek talált rendelkezés miatt pedig éves szinten több tíz ezer forinttól estek el ezen családok - mondta. Bangóné Borbély Ildikó arra is felszólította Orbán Viktort és párttársait, hogy "kérjenek bocsánatot azoktól a gyerekektől, akiket ezzel a gyalázatos intézkedéssel anyagilag megkárosítottak".

A Magyar Nemzet szerdai számában megjelent információval kapcsolatban, miszerint többszörösére nőhet az első gyermek születésekor járó anyasági támogatás összege, az MSZP-s politikus kérdésre azt mondta, ezt az Ab-döntésről való figyelemelterelés, hiszen az ezeket a javaslatokat kidolgozó bizottság éveken át működött. Hangsúlyozta, mindent támogatnak, amivel a magyar családokat segítik, de erről a javaslatról mintegy négy éve beszélnek. Bangóné Borbély Ildikó közölte, örülnének neki, hogy ha a magyar gazdaság úgy állna, hogy ez az intézkedés bevezethető lenne.