Már nyomtatják az EP-választás szavazólapjait

Május 25-én 8,53 millió választópolgár szavazhat, de az NVB úgy számol, a részvétel 50 százalék alatt marad, ezért 7,8 millió szavazólap készül. Legyártattak 165 ezer golyóstollat, 110 kilométer nemzeti színű szalagot, 17 ezer szavazóköri szállítódobozt és 10 920 urnadobozt is.

Már nyomtatják a május 25-ei európai parlamenti választás szavazólapjait a budapesti ANY Biztonsági Nyomdában. Szerdán a kőbányai nyomda géptermeiben és csomagolócsarnokaiban sajtóbejárást tartottak, hogy az újságírók meggyőződhessenek arról, milyen szigorú biztonsági intézkedések mellett készülnek a választási dokumentumok. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a bejárás előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, 8 millió 53 ezer választópolgár szavazhat majd a választáson.
Közölte, arra számítanak, hogy a részvétel 50 százalék alatt marad, ezért kevesebb - 7,866 millió - szavazólapot nyomtatnak, ennek költsége pedig nettó 180 millió forint, ami kétszeres a 2009-es EP-választás költségeinek. A jelentős drágulást az inflációval, a papír árának emelkedésével valamint az újabb biztonsági elemek alkalmazásával indokolta.

Bár az öt évvel korábbi választáson is nyolc lista szerepelt a szavazólapokon, most valamivel kisebb (480x 203 mm méretű) papírra nyomtattak. A pártok logója és neve alatt a pártlista első öt jelöltjének neve szerepel. Közölte, a mintegy 7,8 millió szavazólap súlya 85 tonna, ez azt jelenti, hogy ez csaknem négy telepakolt kamionnyi szállítmánynak felel meg (kamiononként 22 tonnával számolva). Az adatokat ismertetve az érdekességek között említette, hogy a szavazólapok hossza 2720 kilométer, ez pedig éppen a Budapest-Brüsszel távolságnak felel meg közúton oda-vissza.
EP-választás - Már nyomtatják a szavazólapokat

A külképviseleti szavazólapok nyomtatása nem ezen a héten történik, azzal megvárják, amíg kiderül, hányan kívánnak a 97 külképviseleten szavazni. Eddig 3466-an kérték a felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, és hat olyan külképviselet is van, ahová még senki nem jelentkezett. Elmondta, a szavazás megkönnyítésére, illetve meggyorsítására minden szavazókörbe kihelyezik a szavazólap 2,5-szeresére kinagyított képét. Közölte azt is, hogy a szavazóurnák kiszállítása szerdán kezdődik és május 13-án fejeződik be. Hozzátette: az országgyűlési választáshoz biztosított - épen maradt - urnákat is felhasználják az EP-választáshoz. Tájékoztatása szerint 165 ezer golyóstollat, 110 kilométer nemzeti színű szalagot, 17 ezer szavazóköri szállítódobozt és 10 920 urnadobozt gyártattak le.

Zsámboki Gábor, a nyomda vezérigazgatója elmondta, a szavazólapok nyomtatása hétfő este kezdődött el és várhatóan a hétvégén fejezik be a munkát, melyet három műszakban, 24 órában 50-70 emberrel végeznek. Közölte, a szavazólapokat zárt tehergépkocsikban, fegyveres őrök kíséretében szállítják ki a szavazókörökbe, hasonló biztonsági intézkedések mellett, mint a pénzszállítások során. Tájékoztatása szerint a szavazólapok másolását többféle biztonsági jellel védik, így például a vízjeles papírok alapanyaga különböző anyagok hatására elszíneződik, valamint a szavazólap jobb felső sarkában Magyarország térképét megjelenítő úgynevezett riccelést, perforálást is tartalmaz.