Rogán: Június elejére megalakulhat az új kormány

"Tiszteletben tartva a választók erős felhatalmazását, (…) alapvetően azért fogunk dolgozni, hogy kivívjuk a tiszteletet Magyarországnak, itthon és külföldön egyaránt, tehát ha kell, mi szembeszállunk minden érdekcsoporttal, legyen az az Európai Bizottság, multinacionális vállalatok, vagy éppen a bankok” - mondta a Fidesz frakcióvezetője Az Estében.

Orbán Viktort kérte fel az új kormány megalakítására a köztársasági elnök és újraválasztották Rogán Antalt és Harrach Pétert is frakcióvezetőnek. Az új Országgyűlés frakcióvezetői hétfőn este megállapodtak arról, kiket javasolnak parlamenti tisztségviselőknek. A képviselőcsoportok közös javaslatot terjesztenek a Ház elé a jelöltek személyéről.

Rogán Antal tájékoztatása szerint a tárgyalás második szakaszában sikerült kompromisszumra jutniuk a frakciók képviselőinek. A képviselőcsoportok ennek eredményeként házelnöknek Kövér Lászlót (Fidesz), parlamenti alelnököknek pedig Gulyás Gergelyt, Lezsák Sándort, Jakab Istvánt (mindhárman Fidesz), Latorcai Jánost (KDNP), Hiller Istvánt (MSZP) és Sneider Tamást (Jobbik) jelölik.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője Az Estében elmondta, kedden a parlamentben javaslat születik a miniszterelnök személyére, s a Fidesz szerint a demokrácia legfontosabb ünnepe lesz az új kormányfő megválasztása, ezért a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja május 10-re javasolja a miniszterelnök megválasztását. Május 10-én a Fidesz egy nagyszabású rendezvényt tart a parlament előtt, ahová mindenkit várnak egy közös ünneplésre és a miniszterelnöki eskütételre.

A miniszterelnök megválasztása után beterjesztik az új kormányzati struktúrára vonatkozó törvényjavaslat, ezt az Országgyűlésnek el kell fogadnia, majd miután elfogadta a miniszterelnök, javaslatot tesz a miniszterek személyére, a kormány a miniszterek eskütételével alakul meg – mondta Rogán Antal. Hozzátette: „ez emberi számítás szerint június elejére várható”.

A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt, hogy a parlament minden héten összeül majd, de az nem biztos, hogy minden héten lesz szavazás is. Rogán Antal felhívta a figyelmet arra, hogy a parlamenti képviselőség főállású munka, s számítani kell a képviselőknek az ülésekre. „Egy külön indítványt is megfogalmaztunk: az országgyűlési törvény egyértelművé tételét fogjuk kezdeményezni még ezen a héten, ebben azt írjuk elő, hogy az országgyűlési képviselő csak egy fizetést vehessen fel” – közölte a frakcióvezető. Hozzátette: júniusra ez a törvény is meg fog születni.

Rogán Antal elmondta: vannak preferenciák a parlament munkájában. „Tiszteletben tartva a választók erős felhatalmazását, (…) alapvetően azért fogunk dolgozni, hogy kivívjuk a tiszteletet Magyarországnak itthon és külföldön egyaránt, tehát ha kell, szembeszállunk minden érdekcsoporttal, legyen az az Európai Bizottság, multinacionális vállalatok vagy éppen a bankok”.

A Fidesz frakcióvezetője közölte, hogy továbbra is képviselni fogják a rezsicsökkentés folytatását, a családok támogatásának bővítését, a nyugdíjak megvédését. A devizahitelek is fontos helyen szerepelnek, s szeretnék végleg kivezetni, de először a parlament azzal fog foglalkozni, hogy a kilakoltatási moratóriumot meghosszabbítsa – mondta. Hozzátette: továbbá sürgetni fogjuk a Kúriát, hogy minél előbb hozza meg a saját döntését, s amint ez megszületik, akkor a parlament azonnal foglalkozni fog a devizahitelek kérdésével. Rogán Antal az M1 műsorában közölte: reméli, hogy a Kúria nem fog várni őszig.