Előzetes regisztráció nélkül szavazhatnak külföldön a románok

A magyar-román kettős állampolgároknak el kell dönteniük, hogy a romániai, vagy a magyarországi jelöltlisták közül választanak-e, de ez utóbbira csak azok voksolhatnak, akik magyarországi lakcímmel is rendelkeznek.

Körülbelül ugyanannyian voksolhatnak Bukarestben az európai parlamenti választásokon, mint ahányan szavazhattak a magyar országgyűlési választásoko. Azok a magyar állampolgárok, akik a külképviseleteken akarnak szavazni, azoknak május 17-éig át kell jelentkezniük a külképviseleti névjegyzékébe.

Zákonyi Botond, Magyarország Romániai Nagykövete azt mondta, azok szavazhatnak, akik állandó magyarországi lakcímmel rendelkeznek.  Hozzátette: ők Bukarestben a nagykövetségen illetve a két erdélyi főkonzulátuson, Csíkszeredában és Kolozsváron adhatják le voksukat. A nagykövet megjegyezte, hogy viszonylag nem sok emberről van szó, hiszen ez az EP-választás, az új erdélyi magyar állampolgárok döntő többségére nem terjed ki, ők természetesen a román listákra szavazhatnak.

Az EP választáson az Erdélyben élők hagyományosan a romániai listákra szavazhatnak, amelyeken most kizárólag az RMDSZ indít magyar jelölteket. A román állampolgároknak akkor sem kell átjelentkezniük, ha a szavazás napján más településen vannak: az országban bárhol, és a külföldi román képviseleteken is előzetes regisztráció nélkül adhatják le voksukat. Kovács Csaba,  az Állandó Választási Hatóság főtitkára szerint lényegében a 27 uniós államban lehet személyi azonossági igazolvánnyal szavazni problémamentesen, de csak a nagykövetségeket vagy konzulátusokon.

Az román állampolgároknak csak akkor kell előzetesen regisztrálniuk, ha egy másik európai országban élnek, és az ottani jelöltekre akarnak voksolni. Az ilyen átjelentkezésekről az uniós választási hatóságok kölcsönösen tájékoztatják egymást. Romániának 32 helyet biztosítanak az Európai Parlamentben, amelyre 15 párt és nyolc független jelölt pályázik.