London: lehet, nem lesz elég a Kijevnek szánt IMF-csomag

A valutaalap szerda este jelentette be a két évre szóló, 17 milliárd dolláros finanszírozási programot, 3,2 milliárd dollárnyi pénzt azonnal folyósítanak, de a szakértők szerint az IMF hajlamos "túlzottan derűlátó" növekedési előrejelzéseket adni, az Oroszországgal szembeni földgázimport-tartozás pedig meghaladhatja a 20 milliárd dollárt.

Nem biztos, hogy elég lesz az Ukrajna számára jóváhagyott 17 milliárd dolláros IMF-hitelcsomag - vélekedtek csütörtöki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.
A Nemzetközi Valutalap előző este jelentette be a két évre szóló finanszírozási programot, amelyből 3,2 milliárd dollárnyit azonnal folyósítanak.
Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai csütörtöki helyzetértékelésükben hangsúlyozták, hogy a csomag - különösen a 3,2 milliárd dollárnyi azonnal hozzáférhető részlet - enyhítheti a már rövid távon kialakuló fizetésimérleg-válság és a szuverén devizaadósság-törlesztési leállás kockázatát.
Mindemellett az IMF-program várhatóan más külső hitelforrásokat is megnyit, és ezekkel együtt a finanszírozási csomag értéke a következő két évben elérheti a 27 milliárd dollárt, ami az éves ukrán hazai össztermék (GDP) 15 százaléka.
A ház szerint azonban Ukrajna továbbra is hatalmas nehézségekkel kénytelen szembenézni, és az IMF-csomag gazdasági hatásai rövid távon fájdalmasabbak lehetnek, mint ahogy azt a legtöbben várják.
A Capital Economics elemzői kiemelik ezzel kapcsolatban, hogy az IMF az idén 5 százalékos GDP-visszaesésre, középtávon 4-4,5 százalékos éves növekedésekre számít az ukrán gazdaságban. A valutaalap azonban hajlamos "túlzottan derűlátó" növekedési előrejelzéseket adni. A középtávra szóló növekedési prognózis például arra a feltételezésre alapul, hogy fellendülésnek indul az ukrán export, ám ez a várakozás éles kontrasztban áll az elmúlt évtized ukrán exportteljesítményével.
A Capital Economics kimutatása szerint az ukrán áruk és szolgáltatások exportja - reálértéken számolva - tavaly 35 százalékkal elmaradt a 2004-ben mért szinttől.
A nemzeti fizetőeszköz, a hrivnya külső értékvesztése sokat segíthet az ukrán gazdaság külső versenyképességének helyreállításában, ám más tényezők ellenkező irányba hatnak. Ezek közül is kiemelkedik az igen gyenge ukrán üzleti környezet, ami azt jelenti, hogy Ukrajnának széles körű reformokat kellene végrehajtania, mielőtt az exportteljesítmény jelentősebben felfuthatna.
Ha azonban a gazdasági növekedés üteme elmarad a várttól, akkor éppen azoknak a reformintézkedéseknek a bevezetése válhat még nehezebbé, amelyek a további külső hitelforrások megnyitásához lennének szükségesek - fejtegették a Capital Economics londoni elemzői.
A ház szerint a másik döntő jelentőségű kihívás az, hogy a társfinanszírozásokkal együtt számolt 27 milliárd dolláros hitelcsomag is elégtelennek bizonyulhat. A cég elemzői ezzel kapcsolatban kiemelték, hogy egyedül az Oroszországgal szembeni ukrán földgázimport-tartozás - bár az orosz illetékesek által emlegetett számok folyamatosan változnak - meghaladhatja a 20 milliárd dollárt.
Ráadásul úgy tűnik, hogy az ukrán kormány kezdi elveszíteni az ellenőrzést az ország keleti térségei felett. Ez arra vall, hogy rendkívül nehéz feladat lesz a politikai stabilitás helyreállítása, márpedig a politikai stabilitás előfeltétele a gazdaság stabilizálásának is.
Mindezek alapján ha a kelet-ukrajnai feszültség hosszabb ideig nem enyhül, akkor nem lenne meglepő, ha az ukrán gazdaság mély recesszióba süllyedne - hangsúlyozták a Capital Economics szakértői. A ház szerint ebben az esetben az ukrán hazai össztermék akár kétszámjegyű mértékben is zuhanhat.
Más nagy londoni házak is igen borúlátó előrejelzéseket tartanak érvényben az ukrán gazdaság várható teljesítményére.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai legutóbbi elemzésükben lefelé módosították eddig is súlyos idei recesszióval számoló prognózisukat, és most már 5,7 százalékos GDP-visszaesést várnak Ukrajnában 2014 egészében. A cég korábbi előrejelzésében 3,2 százalékos idei GDP-mínusz szerepelt. Ráadásul a ház jövőre is további 1,1 százalékos visszaesést valószínűsít.
A JP Morgan elemzői a negatív felülvizsgálatot azzal indokolták, hogy kockázati forgatókönyveik közül több is valóra vált, de tényező az előrejelzés rontásában az IMF-egyezségben szereplő meredek háztartási földgázáremelés is.
Mindemellett a cég számításai is annak lehetőségére vallanak, hogy az IMF-csomag elégtelennek bizonyulhat.
A JP Morgan becslése szerint Ukrajnának már rövid távon 25-30 milliárd dollár külső finanszírozásra lesz szüksége, de hosszabb távon, a következő hét évben 50 milliárd dollárt jóval meghaladó külső pénzügyi támogatás is szükségessé válhat.