Hétfőn indul a nyári közmunkaprogram

Májusban 140 ezren kezdhetnek dolgozni.

Hétfőn kezdődik a nyári közmunkaprogram. Májusban 140 ezren kezdhetnek dolgozni, de a szezon közepén várhatóan ennél többen kapnak majd munkát. A legtöbb közmunkás nyáron a mezőgazdaságban dolgozik, de sokakat foglalkoztatnak helyi önkormányzatok és a vízügy is. A munkaügyi kirendeltségeken még lehet jelentkezni.

Közmunkaprogramra jelentkezett a Híradóban bemutatott testvérpár az egyik budapesti munkaügyi központban. Abban reménykednek, hogy hétfőn már munkába is állhatnak. „Most azért jöttünk, hogy dolgozzunk, utcaseprés lesz az lesz a legelső, utána meg ami jön, azt vállaljuk” – mondta Rostás Anna Edit.

A Híradónak nyilatkozó Patrícia már tavaly november óta dolgozik a közfoglalkoztatási programban. Két nyelvvizsgája is van, de nem talált állást, ezért folytatná a közmunkát. „Nagyon jó lenne, ha ez a továbbiakban is folytatódna, egy irattári munkát végzek, amiben nagyon hasznos tevékenységet folytatok a munkaügyi központ számára” – nyilatkozta Baksa Patrícia.

A Nógrád megyei Bátonyterenyén élő Widla László autószerelőként nem tudott elhelyezkedni, ezért a közmunkaprogram keretében új szakmát tanult, faipari gépkezelő szakmát szerzett. „Közmunka program előtt szociálison voltam, munkanélküli voltam, közel másfél évig, hát ez nekem egy mentsvár volt végül is, meg szerintem sok embernek itt a környékben, akinek munkája nincsen, meg más lehetősége nincsen” – mondta Widla László.

A téli közmunkaprogramban több mint kétszázezren vettek részt, közülük sokan tanultak új szakmát. Május elsején indulnak a nyári közfoglalkoztatási programok. A Közútkezelőnél már megkapták azoknak a listáját, akik hétfőn munkába állhatnak náluk. Azok, akik a téli programban részt vettek, könnyebben kapnak munkát nyárra is. „Már ismerjük őket, ők is ismerik a céget, illetve a munkaügyi központok is könnyebben tudják kiközvetíteni hozzánk ezeket a dolgozókat, tehát igazábó,l ha nem is állandó munkát tudunk biztosítani nekik, de folyamatosan a téli vagy a nyári közfoglalkoztatási program keretén belül huzamosabb ideig tudunk munkát biztosítani számukra” – nyilatkozta Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője.

A májusban induló közmunkaprogramban legalább 140 ezren vehetnek részt és a létszám tovább bővülhet. A programra több pénzt költ a kormány, mint tavaly. „183 milliárd forintos összegben biztosított keretet a kormány arra, hogy a közfoglalkoztatási programok megfelelő módokon zajlódjanak le, ez azt jelenti gyakorlatilag, hogy mintegy négymilliárd forinttal több keret áll rendelkezésre ezeknek a programoknak a létrehozására, biztosítására” – mondta Csizmadia Tamás, a Belügyminisztérium főosztályvezetője.

A legtöbb közmunkás nyáron a mezőgazdaságban dolgozik. Sokakat foglalkoztatnak helyi önkormányzatok és a vízügy, például a gátak építésénél.