Megtéveszthetik: ezért kell megnézni az élelmiszerek jelzéseit

Az élelmiszerek hat százalékánál tapasztaltak szabálytalanságot a Nébih Élelmiszerbiztonsági Igazgatóságának ellenőrei 2013-ban. A szakemberek szerint a jogsértések között a lejárt szavatosságú termékek árusítása a leggyakoribb; legtöbbször a húsfélékkel, húskészítményekkel trükköznek a kereskedők.

Tavaly csaknem 160 ezer élelmiszer-féleséget vizsgáltak az ellenőrök a boltokban. Hat százaléknál találtak szabálytalanságot, ezért csaknem tizenegyezer árucikket ki is vontak a forgalomból.

A leggyakoribb szabálytalanság a lejárt szavatosságú élelmiszerek árusítása; de az sem ritka, hogy hiányosak a terméken megtalálható jelölések; vagy a kereskedő nem tudja igazolni a termék származását.

Legtöbbször a húsokkal, húskészítményekkel trükköztek az árusok. Pleva György, a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője a Híradónak azt mondta: a nagyobb áruházláncoknál a hatalmas tömegű árukészlet nyilvántartására nincsenek megfelelően felkészülve, nagyon sok esetben dolgozói felelőtlenség, hiba, mulasztás fordul elő.

Az ellenőrök tavaly összesen több mint kilencszázmillió forint bírságot szabtak ki, idén az első negyedévben pedig már több mint százhúszmillió forintnál tartanak. Az év első három hónapjában több mint negyvenezer élelmiszerből ötezret kellett kivonni a forgalomból valamilyen szabálytalanság miatt.