Karácsony: az LMP szavazói átcsábíthatók

Elnézést kért az Együtt-PM politikusa volt kollégáitól azért, mert a választások előtt kétségbe vonta méréseik hitelességét. Karácsony Gergely a közrádióban beszélt arról is, hogy szerinte olyan politikus tudja hozni a legtöbb szavazatot Budapesten, aki képes a nem baloldali törzsközönséghez tartozó szavazókat is megszólítani. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy az LMP tisztességes, de politikailag sehová nem vezető utat jár, szavazóik nagy része pedig átcsábítható. Szólt arról is, hogy az ellenzéki oldalon szerinte az Együtt-PM ment el a legmesszebb az önkritikában, azt pedig nem tartja trükközésnek, miszerint a párt listavezetője Bajnai Gordon, aki egyébként nem akar Brüsszelbe menni.

A közvélemény-kutatók jobban dolgoztak, mint a baloldal politikusai – jelentette ki Karácsony Gergely, az Együtt-PM országgyűlési képviselője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Arra a felvetésre, miszerint nem kellene-e elnézést kérnie, a közvélemény-kutatóktól amiatt, hogy a választások előtt kétségbe vonta méréseik hitelességét, a politikus azt mondta: ezt már megtette. Felhívta a figyelmet arra: nem azt mondta, hogy az eredmények torzak, hanem azt, akár torzak is lehetnek, hiszen nagyon kevés állampolgár nyilatkozott, és ebben egy nagy kockázat rejlik. Ezzel együtt azonban a mérések pontosak voltak – ismerte el.

Senkinek nem a jóhiszeműségét kérdőjelezte meg, és nem azt mondta, hogy a közvélemény-kutatók rosszul végzik a dolgukat, hanem csak arra hívta fel a figyelmet, olyan országban lehet jól közvéleményt kutatni, ahol nagy a válaszadási hajlandóság, Magyarország pedig nem ilyen – hangsúlyozta Karácsony Gergely.

Arra a kérdésre, lesz-e főpolgármester-jelölt, azt válaszolta: az Együtt-PM még nem nevezte meg a jelöltjét, a „döntés folyamatban van”, ő pedig nem szeretné ezt azzal befolyásolni, hogy a sajtóban megjelent neveket kommentálja. Annyit azonban elmondott: szerinte olyan politikus tudja hozni a legtöbb szavazatot Budapesten, aki képes a nem baloldali törzsközönséghez tartozó szavazókat is megszólítani. Emlékeztetett arra, hogy az országgyűlési választáson a XVI. kerületben sok olyan szavazó adta rá a voksát, aki egyébként nem a baloldalra szavazott. Ha nem egy olyan politikust indítanak a fővárosban, aki képes túlnyúlni a baloldali szavazótáboron, akkor Budapestet nem lehet megnyerni – ismételte meg.
Karácsony Gergely a 180 percben

Arra a kérdésre, hogy az MSZP támogatása nélkül vállalná-e a jelöltséget, azt felelte: reményei szerint lesz olyan jelölt, akit támogat valamennyi ellenzéki párt. Kérdésre válaszolva elmondta azt is: az LMP szerinte tisztességes, de politikailag sehová nem vezető utat jár, és nem lehet meglepődni azon, hogy nem akarnak részt venni a jelöltállítási folyamatban. Más dolog, hogy az LMP-s szavazók nagy része könnyen átcsábítható egy olyan jelölttel, aki képes a megújuló ellenzéki politikát képviselni – jegyezte meg.

Beszélt arról is, hogy az európai parlamenti választásokon elért eredmény alapján világossá válik, az ellenzéki pártszövetség tagjainak mekkora a támogatottsága. Mint mondta: az országgyűlési választásokra nem azért tömörültek szövetségbe, hogy elbújjanak, hanem azért, mert az a választási rendszer ezt „követelte meg”. Ezzel szemben szerinte az EP-választás egy „fair” rendszer, mindenki annyi mandátumot kap, amekkora a támogatottsága.

Úgy vélte: az ellenzéki oldalon az Együtt-PM ment el a legmesszebb az önkritikában. Mi vettük az adást, és a választási eredményt nem akartuk úgy beállítani, mintha az nem lenne súlyos vereség – fogalmazott.

Arra a kérdésre, nem trükközés-e az, hogy Bajnai Gordon azt mondja, szavazzatok rám, majd nem megy ki az Európai Parlamentbe, azt válaszolta: az lenne a trükközés, ha Bajnai azt mondaná, szavazzatok rám, kimegyek Brüsszelbe, majd nem tenné ezt meg. Szerinte számos nemzetközi és hazai példa van arra, miszerint egy párt emblematikus figurája szimbolikus listavezetőként teszi nyilvánvalóvá egy választás jelentőségét, és azt, hogy teljes mértékben azonosul a jelöltekkel.