Szócska: A szűrések éjszakája egy országos program kezdete

Tíz százalékkal, ötven százalékra tervezik emelni egy éven belül a szűréseken részt vevők számát - mondta az egészségügyért felelős államtitkár a közrádióban. Szócska Miklós arra a kérdésre, miként tervezi folytatni munkáját és egyeztetett-e erről Orbán Viktor miniszterelnökkel, csupán annyit válaszolt, hogy a szövetségi kapitány dolga a csapat összeállítása, nem a játékosoké. Kérdésre válaszolva elmondta azt is: örül annak, hogy a rezidensek küzdenek a hálapénz ellen, mert felnőtt egy generáció, mely már kulturálisan sem kötődik ehhez a gyakorlathoz.

Nagyon alacsony, 40 százalék körüli a szervezett szűréseken résztvevők aránya, ezt egy éven belül legalább 10 százalékkal tervezik emelni – jelentette ki Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A szaktárca nemrég jelentette be: országszerte mammográfiai szűréseket tartanak pénteken, a szűrés éjszakája elnevezésű programon más vizsgálatokkal, egészségügyi tanácsadással is várják mindazokat, akik tenni szeretnének saját egészségük megőrzése érdekébe.

Olyan országokban, ahol az emberekben kialakult az egészségük iránti felelősség, 60-70 százalékos a szűréseken résztvevők aránya – mondta az államtitkár.
Szócska Miklós a 180 percben

Beszélt arról is, hogy pénteken tesztelnek egy új behívórendszert is, és a szűrések éjszakáján az önvizsgálatot is betanítják a jelentkező nőknek. Hangsúlyozta, hogy a szűrések éjszakája csak a kezdete egy országos programnak, minden hónapban legalább egy megyében, egy helyszínen jelen lesz a szűrőkamion, ami augusztus 20-ára ér vissza Budapestre, és a Kopaszi-gátnál, az Iron Man erőpróbán fejezi be körútját.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel beszélt-e már arról, miként folytatja munkáját, Szócska Miklós azt válaszolta: a csapat összeállítása nem a játékosok, hanem a szövetségi kapitány dolga, és ez így van jól.

Annak kapcsán, hogy a Magyar Rezidensszövetség a Legfőbb Ügyészséghez fordult a hálapénz ügyében, azt mondta: az Orbán-kormány volt az első, mely konkrét lépéseket tett a paraszolvencia visszaszorításáért.  Emlékeztetett arra, hogy a rezidensi ösztöndíjnál is kikötötték, csak az kaphat ilyen juttatást, aki nem fogad el hálapénzt. Ebben az ügyben szerinte a rezidensek nagyszerű partnerek voltak. Mi arra törekedtünk, hogy felnőjön egy olyan nemzedék, mely kulturálisan sem kötődik ehhez a jelenséghez – hangoztatta az államtitkár, aki egyértelművé tette: örül annak, hogy a rezidensek tovább küzdenek az ellen, ami átkos öröksége a „negyven évnek”.