Napi Gazdaság - Jelentősen bővült a helyi energiatermelés

Jelentősen nőtt a napenergiát hasznosító, háztartási méretű kiserőművek száma és kapacitása Magyarországon 2008 és 2013 között, szélenergiából azonban jóval kisebb volt a növekedés - írja a csütörtöki Napi Gazdaság a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adataira hivatkozva.

Napenergiás kiserőműből a 2008-as 363 kilowatt beépített teljesítmény öt év alatt a 86-szorosára, 31 120 kilowattra nőtt országos szinten. Háztartási méretben szélenergiát ugyanakkor kevesen használnak, 2008-ban csupán 10 kilowatt ilyen teljesítményt tartott nyilván az energiahivatal, ez tavaly 395 kilowattra nőtt. A biogáz lokális, kiserőművi felhasználása ugyanakkor csökkent, a 2012-es 1175 kilowattról 306-ra.

A főként napelemes és napkollektoros rendszerek terjedése az elmúlt években a bővülő támogatási forrásoknak köszönhetően kapott lendületet, a lakossági szegmensben azonban az áramárak tavalyi és ez évben várható központi csökkentése jelentősen visszavetheti az aktivitást, egyrészt a megtérülési idő növelése, másrészt a fogyasztói motiváció csökkenése miatt - írja az újság.