Így készítsen 100 dollárból online kémfelszerelést

Ízléstelen csintalankodásnak tűnik, figyelmeztetésnek szánják: jobban megnézve azonban leginkább aggasztó ez a túl könnyen megbarkácsolható fejlesztés.

Két aktivista, bizonyos Brian House és Kyle McDonald fogott egy hitelkártya méretű Raspberry Pi számítógépet, egy mikrofont, egy LED-et és miután összerakta és -hangolta az alkatrészeket, az egészet belegyömöszölte egy műanyag virágcserépbe. A 100 dolláros költséggel elkészíthető holmi becsavarható egy szabványos villanyégő-foglalatba és már rögzíti is a közelében elhangzó beszélgetéseket. Elhelyezték étteremben, utcán, könyvtárban, irodában, hálószobában.

És ez még messze nem minden. A tréfás kedvű fejlesztők a felvett hanganyagot wifin keresztül feltöltik az Amazon Mechanical Turk szolgáltatására, ami képes a hangot szövegfájllá alakítani. A szöveges beszélgetések pedig szépen felkerülnek a Twitterre, hogy a twitter.com/conversnitch címen had’ olvassa el bárki, aki csak akarja.

online kémfelszerelés 100 dollárból_900-494

Az egész produkció megtekinthető ezen a videón, dokumentációja pedig elérhető ezen a címen.

Szerencsére a Conversnitch kivágja a neveket, így „csak” anonim beszélgetések kerülnek fel a Twiterre. Mert Brian House és Kyle McDonald aggályos produkciójával a vezeték nélküli kommunikáció veszélyeire akarja felhívni a figyelmet. A Snowden utáni szép új világ kafkai lehetőségeire.