Elhunyt Hans Hollein osztrák sztárépítész

Hosszan tartó betegség után, nem sokkal nyolcvanadik születésnapját követően csütörtökön elhunyt Bécsben Hans Hollein osztrák sztárépítész.

Hollein honfitársai közül máig egyetlenként 1985-ben elnyerte az építészszakma Nobel-díjaként is emlegetett Pritzker-díjat. Josef Ostermayer osztrák kulturális miniszter úgy fogalmazott: "mesterépítész, inspiráló tanár és látnok volt", Heinz Fischer osztrák köztársasági elnök pedig írásos méltatásában kifejtette: Hollein az ország építészetének központi alakja volt, aki egy új építészeti filozófia úttörőjeként építészek és dizájnerek nemzedékeire volt hatással.

Hans Hollein 1934-ben született Bécsben. Szülővárosában, majd a Kaliforniai Egyetemen, Berkeley-ben végzett tanulmányai után, 1964-ben nyitotta meg saját irodáját. Az ifjú építész két évvel később meghirdette azóta híressé vált "minden építészet"-credóját, amelyet pályája során igyekezett mindvégig képviselni.

Jelentős művei közé tartozik hazájában a bécsi Stephansdommal szemben álló Haas-Haus (1990), az ugyancsak bécsi Schwedenplatzon álló "Média-torony" (2001) és a bécsi Albertina múzeum új szárnya (2003), Németországban a mönchengladbachi Abteiberg Városi Múzeum (1982), a frankfurti Modern Művészeti Múzeum (1991) és a berlini osztrák nagykövetség (2001), New Yorkban a Richard L. Feigen Galéria (1969), Teheránban az Üveg- és Kerémiamúzeum (1977), a franciaországi Clermont-Ferrand közelében pedig a Vulcania-múzeum (2002).

Két tervének megvalósulását már nem láthatja: Limában a tervek szerint 2015-ben készül el a perui Interbank számítógépes és szolgáltatási központja, a dél-kínai metropoliszban, Sencsenben pedig 2016-ban nyílhat meg a 200 méter magas SBF Torony.

Hollein az épületek mellett más területekre is kirándulásokat tett, így például tervezett bútorokat, kilincseket, sőt hangversenyzongorát és napszemüveget is. Épületei is gyakran élénk fantáziáról árulkodtak: egy bécsi utazási irodát például bronzba öltöztetett pálmafákkal tett egyedivé - idézi fel az AP amerikai hírügynökség.

Hans Holleint május 5-én helyezik örök nyugalomra Bécsben, a hietzingi temetőben.