Ban Ki Mun: nem javult a segélyekhez való hozzáférés Szíriában

Nem javult a humanitárius segélyekhez való hozzáférés Szíriában az ENSZ-főtitkár szerint, Ban Ki Mun ezért felszólította a Biztonsági Tanácsot (BT), hogy tegyen lépéseket a nemzetközi jog alapelveinek általa botrányosnak ítélt megszegése ellen.

Szerdán New Yorkban ismertetett jelentésében a világszervezet vezetője rámutatott, hogy a harcoló felek egyike sem tett eleget a BT februárban egyhangúlag elfogadott határozatának, amelyben az ENSZ a segélyek zavartalan eljuttatását követelte, a 21 oldalas dokumentumban azonban nem részletezte, hogy a tanácsnak milyen lépéseket kellene tennie.

Ban Ki Mun hangsúlyozta: a segélyek elakadása miatt ezrek nem jutnak orvossághoz, többek közt életmentő gyógyszerekhez, pedig az orvosi ellátás - beleértve az életmentő gyógyszereket és vakcinákat, valamint a betegek és a sebesültek ellátásához szükséges felszerelést - olyan dolog, amely szerepel a genfi egyezményekben. "Mindezek megtagadása önkényes és indokolatlan, és a nemzetközi humanitárius jog egyértelmű megsértése" - jelentette ki. "Mégis gyakori, hogy nem kapják meg a gyógyszereket azok, akiknek szükségük van rá, beleértve több tízezer nőt, gyereket és idős embert" - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, hogy Szíriában a negyedik éve tartó polgárháború miatt csaknem 3,5 millió ember nem jut hozzá alapvető javakhoz és szolgáltatásokhoz, és nap mint nap emberek halnak meg feleslegesen, miközben terjed az erőszak és a szélsőségesség.

A BT a jövő héten vitatja meg a jelentést, amelyben Ban Ki Mun felhívta a figyelmet arra, hogy bár az ENSZ kérte, hogy érkezhessen több segély a határokon át, ez még mindig függőben van. A főtitkár szerint továbbra is rendkívül kedvezőtlenek a humanitárius segítségnyújtás körülményei.

A februárban Bassár el-Aszad szíriai elnök két legfontosabb partnere, Oroszország és Kína is támogatta a határozatot, amelyben a Biztonsági Tanács tagjai "gyors, biztonságos és akadálymentes" bejutást követeltek a polgárháború sújtotta ország minden olyan területére, ahol a civil lakosság humanitárius segítségnyújtásra szorul.

A határozat szövegéből februárban orosz nyomásra törölték a szankciókról szóló bekezdéseket, ugyanakkor a dokumentum további lépéseket helyezett kilátásba arra az esetre, ha a határozatban foglaltak nem valósulnak meg. Diplomaták szerint azonban valószínűtlen, hogy Oroszország bármiféle szankciót támogatna.

Az Egyesült Államok és európai országok szerint Ban Ki Mun márciusban közzétett első jelentése elsősorban a szíriai kormányt tette felelőssé a segélyek ügyében, amit Damaszkusz tagad. A Nyugat szerint a lázadók okozta gondokért az al-Kaida terrorszervezethez köthető iszlamista csoportok a felelősek.