Rég voltak ennyire optimisták a cégek

Áprilisban a kereskedelem kivételével minden ágazat várakozása pozitívabb lett, különösen az építőipari vállalatoké.

Másfél évtizede voltak utoljára annyira optimisták a cégek Magyarországon, mint most. Áprilisban is folytatódott a GKI-Erste konjunktúra-index másfél éve tartó emelkedése. A GKI Gazdaságkutató és az Erste Bank által készített felmérés szerint a magyarországi cégeket rég tapasztalt derűlátás jellemzi. Az ezt tükröző úgynevezett bizalmi index 16 éve volt utoljára ennyire kedvező, és szinte minden ágazatban növekedett, különösen az építőipari vállalkozások látják optimistán a jövőjüket. Ezt leginkább a már megkötött szerződésekre alapozzák.

Múlt év végén például 30 százalékkal több megrendelésük volt az építőipari cégeknek, mint egy évvel korábban. Ez a szám az első negyedévben tovább növekedett. A Híradónak nyilatkozó gazdasági szakértő szerint, ha a cégek derűlátóak, az a gazdaság teljesítményén is meglátszik. "Ezek az üzleti várakozások együtt mozognak a gazdaság teljesítményével, pontosabban azt valószínűsítik, hogy jobb lesz a gazdaság teljesítménye, mint korábban, ha javultak a várakozások" - nyilatkozta Karsai Gábor, a GKI Gazdaság Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Az Erste Bank vezető elemzője részben a cégek derűlátása miatt nem tartja kizártnak, hogy a kormány által várt 2 százaléknál is nagyobb lehet idén a gazdasági növekedés. A javuló bizalom pedig számos előnnyel is járhat. "Egy átlagállampolgár magasabb fizetésekre számíthat a jövőben. Könnyebb munkahelyszerzési lehetőségre, illetve vállalkozóként az ember több megrendelőre, nagyobb megrendelésekre számíthat" - közölte Gabler Gergely, az Erste Bank Hungary Zrt. vezető makrogazdasági elemzője.

Szakértők szerint a cégek optimizmusa jó üzenet lehet a külföldi befektetők számára is, hogy érdemes Magyarországra hozniuk a pénzüket, érdemes itt beruházniuk, fejleszteniük.