Csökkent az árbevétel, de nőtt a profit az Ericssonnál

Csaknem kilenc százalékkal visszaesett 2014 első három hónapjában éves összevetésben a svéd Ericsson árbevétele, de a profit nőtt az átszervezésekből és az engedélyekből származó bevételeknek köszönhetően - derült ki a vállalat szerdán közzétett jelentéséből.

A világ legnagyobb távközlési hálózatiberendezés-gyártója és -üzemeltetője átszámítva 7,27 milliárd dolláros (több mint 1600 milliárd forint) forgalmat bonyolított le. Az adózás utáni eredmény 260 millió dollár (58 milliárd forint) lett a tavalyi bő 180 millió dollár (40 milliárd forint) után.

Az árbevétel csökkenésének fő oka, hogy kevesebb bevétel származott a mobil széles sávú projektekből Észak-Amerikában és csökkent a kereslet Japánban. A visszaesést mérsékelte, hogy viszonylag jó volt az üzletmenet Kínában, a Közel-Keleten és Latin-Amerikában.

Az elemzők arra számítottak, hogy az idén megugrik az Ericsson árbevétele, mert a nagy szolgáltatók Európában és Kínában is költeni fognak a nagy sebességű 4G/LTE mobilinternet-hálózat kiépítésére, hogy lépést tartsanak a megnövekedett adatforgalommal, amely többek között abból fakad, hogy a felhasználók egyre több videót töltenek le az okostelefonokra.

Az Ericsson közölte: a cég által már elnyert "fontos szerződések alapvető hatással lesznek az értékesítési eredményekre", de e hatások zöme a második fél évben fog megmutatkozni. A vállalat részvényei több mint 4 százalékot estek a szerda délelőtti tőzsdei kereskedésben.