Bevált a módszer: az adóhivatal már így is behajtja a tartozást

Kamionokat, kocsikat, árukészletet, sütőipari gépeket és kocsmai bútorokat is lefoglaltak adótartozóktól a közúti és más helyszíni ellenőrzéseken a pénzügyőrök az elmúlt két hónapban.

A jogszabály január óta engedélyezi, élesben azonban március óta vizsgálja szúrópróbaszerűen a jövedéki, a közúti, sőt gépjármű-regisztrációs adóeljáráskor is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy az ügyfélnek van-e végrehajtható adótartozása – mutatott rá Suller György Attila, az adóhatóság vám- és jövedéki szóvivője az M1 Ma reggel című szerdai műsorában.

Példának okáért egy közúti ellenőrzés során a pénzügyőrök megállítják a teherautót, és megvizsgálják az áru eredetét, a sofőr pihenőidejét, továbbá megnézik, hogy van-e végrehajtható köztartozása a címzettnek vagy a fuvarozónak. Ha van, akkor azt a helyszínen is meg lehet fizetni, ám ha ez nem történik meg, akkor felveszik a jegyzőkönyvet, és lefoglalják az árut – részletezte a szóvivő.

A tapasztalatok pozitívak – folytatta, 215 esetben úgy döntöttek az adósok, hogy önként rendezik a tartozást, 61 millió forint értékben; 112 esetben viszont lefoglaláshoz folyamodtak, 212 millió forint értékben – közölte Suller György Attila.

Becslések szerint 1,7 millió személy és cég tartozik az adóhivatalnak. A NAV munkatársai szerint az új módszerrel nagymértékben csökkenteni lehet majd a tartozásokat.