Bejelentették Bloomberg ötletpályázatának 21 döntős városát

Huszonegy európai város maradt versenyben a Michael Bloomberg volt New York-i polgármester alapítványa által kiírt innovációs ötletpályázaton - jelentették be szerdán.

Az eredetileg pályázó 155 városnak új ötletekkel kellett előrukkolnia a legkülönfélébb társadalmi-gazdasági-környezeti témákban. A leggyakrabban megcélzott területek a munkanélküliség kezelése, az energiahatékonyság javítása és az elhízás visszaszorítása voltak.

A szerdán megnevezett 21 finalista között öt brit (London, Bristol, York, Cardiff és Kirklees), két holland (Amszterdam, Hága), két spanyol (Madrid, Barcelona) és két olasz (Bologna, Firenze) város mellett versenyben van Lisszabon és a belgiumi Schaerbeek. Némi meglepetés, hogy egyetlen francia és német város sem jutott a döntőbe, és a környezettudatosságban élen járó skandináv országok városai közül is egyedül Stockholm képviselteti magát a szűkített listán.

Kelet-Európa viszont igen kreatívnak bizonyult: Gdansk, Varsó, Krakkó, Brno, Szófia, a bulgáriai Stara Zagora és Athén is a döntősök közé tartozik. Az ötletek széles spektrumot fognak át. Madrid például a föld alatti infrastruktúra által kibocsátott hőt hasznosítaná energiatermelésre, Varsó a vakok közlekedését segítené hangjelzésekkel, Barcelona az idősek elmagányosodását enyhítené a rokonok, barátok, szociális munkások és önkéntesek bevonásával, Hága nagyobb beleszólást adna polgárainak az adójuk elköltésébe, Gdansk megkövetelné a városvezetéstől, hogy hivatalos keretek között megvitassa a polgárok által benyújtott javaslatokat, az angliai Kirklees pedig arra bátorítja lakóit, hogy osszák meg eszközeiket, erőforrásaikat, akár egy autó az, akár kihasználatlan tér vagy épp kiaknázatlan szakértelem.

A 21 döntős város képviselői júniusban "ötlettáborban" vesznek részt, ott szakértők segítségével finomíthatják projektjüket, melynek végleges verzióját július 31-éig kell leadniuk. Az ötmillió eurós (1,54 milliárd forint) fődíjat és további négy, egymillió eurós (307 millió forint) díjat ősszel ítélik oda a legjobbaknak.

A Bloomberg Philanthropies alapítvány által kiírt pályázatra bármely 100 ezer főnél népesebb európai város jelentkezhetett a január 31-i határidőig. Összesen 28 ország 155 városa pályázott, 71 milliós összlakossággal; magyarországi város nem volt az indulók között - derül ki a kezdeményezés honlapjáról (mayorschallenge.bloomberg.org).

Az alapítvány tavaly hasonló versenyt rendezett az Egyesült Államokban, több mint 300 város vett részt rajta. Az alapítvány kormányzási innovációs tevékenységét vezető James Anderson szerint a két kontinens között a fő különbség az volt, hogy míg az európai városok projektjei elsősorban az elöregedés és a társadalmi kirekesztettség problémájára fókuszálnak, addig a tavaly pályázó amerikai városok innovációi mindenekelőtt a kormányzást akarták hatékonyabbá és fokozottabban ügyfélbaráttá tenni.

Az alapítvány 2013-ban összesen 452 millió dollárral (100 milliárd forint) támogatott környezetvédelmi, oktatási, egészségügyi, művészeti és kormányzási innovációs projekteket. Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára január végén városi klímavédelemért felelős ENSZ-követté nevezte ki Michael Bloomberget, aki a tavalyi év végén, 12 év után állt fel New York polgármesteri székéből.