A rendőrség elárulta: ezért volt sikeres a legutóbbi ellenőrzés

Úgy tűnik, hogy húsvétkor viszonylag józanok maradtak azok is, akik a közlekedésben részt vettek. Az ünnepet a rendőrök az utakon töltötték, ahol autósokat és kerékpárosokat ellenőriztek.

Ötezernél is több rendőr végzett ellenőrzést az ünnepi napokon, és több mint 26 ezer fővel szemben alkalmaztak alkoholszondás ellenőrzést. 556-an voltak ittasak, 60 százalékuk kerékpárral vett részt a forgalomban; 96 vezetői engedélyt pedig a helyszínen elvettek az ittas sofőröktől – részletezte az eredményeket Kiss Csaba, Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára az M1 Ma reggel című szerdai adásában.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják – folytatta, hogy ha az ellenőrzéseket előzetesen beharangozza a rendőrség, akkor a szondáztatott járművezetőknek 1-2 százaléka bizonyul ittasnak. Ha a hatóság ezt nem teszi meg, akkor 3-4 százalékra ugrik ez a szám – mutatott rá a főtitkár.

Évről évre csökken ugyanakkor az alkohol befolyásoltsága alatt okozott balesetek száma – hangsúlyozta. Tavaly 10,5 százalék volt ez a mutató az összes személyi sérüléssel járó közúti baleseten belül; néhány éve még 13-15 százalék volt. Nyugat-Európában 6-7 százalék, így Magyarország számára is ez a cél – magyarázta Kiss Csaba.

A húsvéti időszak ellenőrzéseinek részletes eredményeiről később számol be a hatóság.