Kiadták a figyelmeztetést: itt várható felhőszakadás

Ma csökken a felhőzet, és több-kevesebb napsütés várható, záporok ma csak szórványosan fordulhatnak elő, holnap azonban már sokfelé lehetnek.

Északon is csökken a felhőzet, majd a gomolyfelhők mellett több-kevesebb napsütés is várható. Szórványosan alakul ki zápor, néhol zivatar.

Késő délutántól délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és éjszaka már többfelé valószínű zápor, főként délen és keleten helyenként zivatar. Kedden eleinte erősen felhős lesz az ég, majd délnyugat, nyugat felől felszakadozik a felhőzet, de északkeleten estig felhős marad az ég, másutt hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Sokfelé lesz zápor, szórványosan zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak hétfőn élénkül meg helyenként a délkeleti szél. Zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek.

Keddre elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat négy észak-nyugati megyére az ott várható felhőszakadások miatt.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 17 és 23 fok között alakul.

Szárazföldünk nyugati, délnyugati és középső részén sekély ciklon helyezkedik el, emiatt arrafelé gyakran erősen felhős az ég, csak rövid időre süt ki a nap. Többfelé alakul ki zápor, helyenként zivatar. Ciklon örvénylik a Skandináv-félszigettől északra, így ott is sok a felhő, és többfelé esik az eső. Ugyanakkor a Brit-szigetek északi részétől Dél-Skandinávián és a Kelet-európai-síkság északi részén át egészen az Urálig anticiklon húzódik, amelynek területén a leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában napos, száraz az idő, csak a magasnyomás déli peremén több a felhő. Délkelet-Európában is anticiklonális hatások alakítják az időjárást, ott is sokat süt a nap, csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet északon és nyugaton általában 12 és 16 fok között alakul, csak a Skandináv-félsziget északi részén mérnek 10 fok alatt hőmérsékletet. Kontinensünk középső, keleti illetve déli vidékein melegebb van, errefelé a délutáni órákra többnyire 17, 23 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Kedd estig a Kárpát-medence időjárását továbbra is sekély ciklon alakítja.