Idén korábban kezdenek: indul a biológiai hadviselés

A korábbi évektől eltérően már most, azaz mintegy egy-másfél hónappal korábban kezdik meg a szúnyoggyérítést Győrben. Az enyhe tél miatt az állóvizekben élő lárvák mennyisége megnövekedett, a szakemberek emiatt nagyobb kirajzást jeleztek a következő napokra.

Az enyhe idő miatt korábban megindult a szúnyoglárvák szaporodása, ezért szükséges hamarabb megkezdeni a biológiai gyérítést, amely alapvetően a vízfelületeken, azon belül is az állóvizes részeken fejti ki hatását. Győr határában minden állóvizes területre rászórják a baktériumot, amely csak a szúnyoglárvában tesz kárt.
Kossuth Rádió, Krónika

Az enyhe idő miatt nem csak korábban kell megkezdeni, hanem várhatóan többször is szükség lesz majd a nyár folyamán a biológiai gyérítésre, mondta a permetezést végző kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: ez egy megelőző típusú kezelés, a lárvák számát mérve prognosztizálható, hogy mikorra várható egy tömeges kikelés. Ezzel a módszerrel nem lehet teljesen megoldani a szúnyogmentesítést. A légi, kémiai irtásnál már a kifejlett szúnyogokat irtják, s hogy a méhekben ne tegyenek kárt, azt csak naplemente előtt két órával lehet elkezdeni, és naplementééig végezhető.

A permetezéseket követően a szakemberek ellenőrzik a hatékonyságot, és amennyiben szükséges, megismétlik a szúnyoggyérítéseket.