Megteltek a szállodák és a fürdők a hosszú hétvégén

A Balaton-parti hotelekben már hetekkel ezelőtt lefoglalták a szobák többségét, oda főleg Budapestről érkeznek a vendégek. A fürdőszövetség számításai szerint az idei szezon még a tavalyinál is jobb lehet: sok fürdőben ugyanis már az első negyedévben nagyobb volt a bevétel, mint tavaly ilyenkor.

Tiszaújvárosba sokan a szomszédos Szlovákiából érkeztek. Egy ötvenfős felvidéki csoport például már februárban lefoglalta a szállást a gyógyfürdőben.

A szálloda vezetője azt mondta: keddig minden szobájukat lefoglalták, több helyre pótágyakat is be kellett tenniük.

„Külföldről is érkeznek, hiszen a szlovák határ közelében nagyon sok szlovák vendégre is számítunk” – magyarázta Fodor Somodi Gabriella, a Tiszaújvárosi Gyógyfürdő üzemeltetési vezetője.

Pólóban ugyan, de napoztak a Balaton-parton. A tóparti városok is megteltek a hosszúhétvégén. A balatoni welness-szállodákban is szinte mindent lefoglaltak; Balatonfüredre például sok fiatal pár érkezett.

A vendégek egy része Széchenyi Pihenőkártyával fizet. Tízből ketten használják üdülésre a béren kívüli juttatásukat.

„Vendégeinknek több mint 20 százaléka fizet SZÉP kártyával. Nagyon sokan még a lejárat előtti időszakból megmaradt összeget használják föl” – mutatott rá Szíjártó Csaba, az Anna Grand Hotel Wine & Vital igazgatója.

Már délelőtt volt, aki szaunázott az ország egyik legnagyobb szaunaparkjában, Magyarhertelenden, ahol külön szaunamester is foglalkozik a vendégekkel.

„Különböző programokkal készülünk mind a két napra: hétfőn családi szauna nappal várjuk a vendégeket, vasárnap egy finn hangulatú szauna délutánnal, virgácskezeléssel” – részletezte Farkas Evelin szaunamester.

A szaunapark mellett gyógyfürdő is üzemel, ahol a medencék már szombaton tele voltak. Minden harmadik vendég SZÉP kártyával fizet.

„A fürdőben 30 százalékos a Széchenyi Kártya használata, a panziónál jóval több” – mutatott rá Békássy Ilona, a Magyarhertelendi Termálfürdő fürdőtulajdonosa.

A Magyar Fürdőszövetségnél úgy számolnak: az idei bevételek könnyen túlszárnyalhatják a tavalyit. Már az első negyedévben 5-10 százalékkal nagyobb volt a fürdők bevétele, mint tavaly ilyenkor.

„A fürdővendégek száma, úgy néz ki, szép lesz, és talán a tavalyi évet is meghaladja. Az első negyedévünk nagyon jó volt. Általánosságban a fürdők többlet látogatószámról beszéltek, ami 4 és a 10 százalék között mozgott a magyar fürdőszektorban” – fejtette ki Vancsura Miklós, a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke.

Május végéig lehet felhasználni azt az összeget, amelyet még 2012-ben töltöttek fel a Széchenyi Pihenőkártyákra, ezért a szállodák felhívják a figyelmet, hogy a következő hetekben érdemes elkölteni a tavalyelőtt feltöltött juttatásokat.