Lemondott az egyiptomi főcenzor

Lemondott szombaton az egyiptomi cenzúrahatóság vezetője egy sokak szerint szeméremsértő filmen kirobbant erkölcsi vita miatt.

Ahmed Avád döntésével az ellen tiltakozott, hogy Ibráhim Mahláb kormányfő napokkal ezelőtt elrendelte a Lélek szépsége (Halávet Rúh) című film vetítésének felfüggesztését, mivel az széles körű felháborodást váltott ki a társadalom konzervatív rétegeiben. A cenzúrahatóság eredetileg felnőtt közönség számára engedélyezte a film bemutatását, amely már az első héten közel egymillió egyiptomi fontot (31 millió 800 ezer forint) hozott a kasszákba.

A Lélek szépsége egy munkásnegyedben élő, gyermekét egyedül nevelő anyáról szól, aki férje távollétében a szomszédságban élő férfiakat bolondítja. Az al-Maszri al-Jóm című napilap a "Hogyan készítsünk egyiptomi pornót?" címmel jelentetett meg egy kritikát, amely szerint a filmnek nincs egy kockája sem, amelyben a főszerepet játszó, népszerű libanoni énekes-színésznő, Haifa Vehbe ne tenné közszemlére valamely testrészét.

Ahmed Avád - aki egyben filmes is - a CBC 2 egyiptomi kereskedelmi tv-csatornának adott interjújában elmondta, hogy nemcsak mint az illetékes hatóság vezetője, hanem mint művész ember is úgy ítélte meg, hogy a kormányfő lépése után nem tehetett mást, mint hogy megváljon tisztségétől.