Donyeck nem akar orosz lenni

A kelet-ukrajnai Donyecki régió lakosainak többsége nem akar Oroszországhoz csatlakozni, de törvénytelennek tartja a nyugatbarát kijevi kormányt egy szombaton közzétett felmérés szerint.

A kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet adatai szerint a helybeliek 52,2 százaléka ellenzi és csak 27,5 százalék támogatja a terület Oroszországhoz csatolását, 17,3 százaléknak pedig nem volt véleménye erről. A délkelet-ukrajnai orosz ajkú országrészben, összesen 8 régióban a lakosság 69,7 százalék ellenezte az elszakadást, csak 15,4 százalék támogatta, és 12,5 százalék nem tudott válaszolni a kérdésre. A 3232 ember megkérdezésén alapuló felmérés eredményét a Dzerkalo Tizsnya (A hét tükre) hetilap közölte.

A Donyecki régióban, ahol a legnagyobb a feszültség, a megkérdezettek 41,1 százaléka támogatja a decentralizációt, 38,4 százalék szövetségi állami berendezkedést szeretne, amint azt Moszkva javasolja, és csupán 10,6 százaléknak felel meg a jelenlegi közigazgatás. A lakosok 72,5 százaléka támogatja Ukrajna belépését az Oroszország vezényelte szabadkereskedelmi övezethez, és csupán 9,4 százaléka helyeselné a csatlakozást az Európai Unióhoz.

Az adatok az átmeneti kijevi hatóságok nagy arányú kelet-ukrajnai elutasítását mutatják. A megkérdezettek csaknem háromnegyede, 74 százaléka törvénytelennek tartja Olekszandr Turcsinov átmeneti elnöki tisztségét, 72,1 százalék pedig az Arszenyij Jacenyuk vezette kormányt is illegitimnek tekinti.

A februárban elmozdított Viktor Janukovics elnököt ugyanakkor különösebben nem sajnálják politikai hátországában, mivel csak a megkérdezettek 32,4 százaléka tartja őt legitim elnöknek, míg 58,2 százalék az ezzel kapcsolatos kérdésre nemmel felelt. A Donyecki régió lakosainak kétharmada (66,3 százalék) ellenzi Oroszország esetleges katonai beavatkozását, bár a többség (55,9 százalék) ezt lehetségesnek tartja. A helybeliek 52,7 százaléka véli úgy, hogy Ukrajna nem űz csúfot az orosz ajkúak jogaival, amelyeket pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök meg akar oltalmazni.