Pénzt, csokit, és kávét kértek a gyanú szerint

5 eurót, vagy 10 román lejt, nagyjából 1500 forintot kértek a gyanú szerint a kamionosoktól azok a gyulai határrendészek, akiket tegnap állítottak elő korrupció gyanúja miatt. Pénteken mind a 10 embert előzetes letartóztatásba helyezték.

Felfegyverkezve vonult ki a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége csütörtökön a gyulai határátkelőhelyre. Két határrendészt ott, munka közben vettek őrizetbe, nyolc kollégájukat a Központi Nyomozó Főügyészség ügyészei állították elő.

Egyesével vitték a gyanúsítottakat a Központi Nyomozó Főügyészség szegedi kirendeltségére, kihallgatásuk késő estig tartott.

Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője elmondta: mind a 10 határrendészt őrizetbe vették és gyanúsítottként hallgatták ki, hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettének megalapozott gyanúja miatt. A kihallgatáson a vallomástételt mind a 10 gyanúsított megtagadta.

Péntek délelőtt újra egyesével érkeztek a Szegedi Törvényszék katonai tanácsához. Mindannyiukat előzetes letartóztatásba helyezték.

„30 napra történt meg az előzetes letartóztatás elrendelése, amely nem jogerős, mert fellebbezést jelentettünk be”- közölte Kavocska Edit ügyvéd.

A híradó úgy tudja: a határrendészeket egy ideje már figyelték, a gyanú szerint pénzt, kólát, kávét, csokoládét fogadtak el külföldi kamionosoktól. A vesztegetési pénz általában 5 euró vagy 10 román lej, vagyis nagyjából 1500 forint volt, a nagyobb címletekből a határrendészek még vissza is adtak.

„Ez egy elég kemény bűncselekmény, büntetési tételét is figyelembe véve, 1-5 évig illetve 2-8 évig lehet büntetni”- fogalmazott Kavocska Edit ügyvéd.

Nem először történt ilyen eset a gyulai határátkelőn. Alig egy hónapja kilenc, korábban ott dolgozó határrendészt és egy pénzügyőrt sújtott kétéves börtönbüntetéssel a Szegedi Ítélőtábla, mert török kamionsofőröktől kértek 10 és 100 euró közötti kenőpénzt