Oroszpárti őrhelyet ostromoltak az ukrán kormányerők

A lövöldözésben nem hivatalos hírek szerint legalább egy ember meghalt.

Ukrán kormánycsapatok péntekre virradóra megostromolták egyenruhás Moszkva-barát aktivisták egyik őrhelyét a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban, a lövöldözésben nem hivatalos hírek szerint legalább egy ember meghalt.

Pénteki jelentések szerint a szeparatisták nem tágítanak, semmibe veszik azt a megállapodást, amelyet Oroszország kötött csütörtökön az Egyesült Államokkal és az EU-val. Az egyezség szerint a kelet-ukrajnai Moszkva-párti egyenruhásokat lefegyverzik, az elfoglalt épületeket az aktivisták kiürítik. Vlagyimir Putyin orosz elnök mindamellett kijelentette, hogy az ukrán kormánycsapatoknak is be kell szüntetniük az erőszakot.

Donyecki szakadárok a BBC jelentése szerint pénteken azt közölték, hogy nem hagyják el az általuk elfoglalt kormányépületet, dacolva a kijevi hatóságokkal, és kockáztatva a genfi nemzetközi megállapodást.

Olekszandr Gnyezgyilov, az egyoldalúan kikiáltott Donyecki Népköztársaság szóvivője kijelentette: csoportja csak akkor hajlandó kiüríteni a kormányépületet a kelet-ukrajnai városban, ha az "illegális" kijevi kormány is távozik a parlamentből és az elnöki hivatalból. Mások azt mondták: nem mennek el mindaddig, amíg az új ukrán kormány támogatói sem távoznak a kijevi Majdanról (a központi Függetlenség teréről), a Viktor Janukovics ukrán elnök bukásához vezető tiltakozás központjából.

Denisz Pusilin, a "Donyecki Népköztársaság" kormányának "minisztere" újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy embereit nem köti az Oroszország és Ukrajna között létrejött megállapodás. "(Szergej) Lavrov (orosz külügyminiszter) nem a mi, hanem az Oroszországi Föderáció nevében írt alá" - mondta. Megerősítette, hogy csak akkor hagyják el a középületeket, ha a kijevi kormány is így tesz. Hozzátette: folytatják a regionális autonómiáról szóló, május 11-re tervezett népszavazás előkészítését.

A Majdanon tartózkodó csoportok viszont a maguk részéről leszögezték, hogy nem távoznak onnan, és nem bontják le a barikádokat a május 25-i elnökválasztásig. "Az emberek szavukat adták, hogy maradnak, nehogy meghamisítsák a választások eredményeit. A választás után elmegyünk a saját megállapodásunk alapján" - mondta egy idősebb nyugat-ukrajnai férfi a brit hírügynökségnek.

Artem Szkoropadszki, a szélsőségesen nacionalista Jobboldali Szektor szóvivője kijelentette, hogy a genfi megállapodás leszerelésre vonatkozó rendelkezése csak a kelet-ukrajnai oroszbarát aktivistákra vonatkozik. "Nekünk nincsenek illegális fegyvereink, ezért a lefegyverzésre vonatkozó felszólítás bennünket nem érint. Mi az ukrán forradalom élcsapata vagyunk, minket nem lehet nyilvánvaló banditákhoz hasonlítani" - mondta.

Az aktivisták - sokan közülük fegyveresek - továbbra is megszállva tartanak középületeket legkevesebb kilenc kelet-ukrajnai településen.

Közben az ukrán határőrség nem engedi beutazni az országba a 16 és 60 év közötti orosz állampolgárokat, attól tartva, hogy erősíthetnék a Moszkva-barát erőket. Az orosz külügyminisztérium Moszkvában bírálta és a nemzetközi jogba ütközőnek nevezte a beutazási tilalmat.

Moszkvai médiajelentések szerint már több tucat embertől tagadták meg a beutazást. A tilalom újságírókra is vonatkozik.