Nagypéntek napja van

A keresztény hit szerint Nagypénteken feszítették keresztre Jézust, és a Biblia szerint harmadnapra, azaz vasárnap támadt fel. Húsvétkor a keresztény világ annak állít emléket, hogy Jézus mártírhalálával magára vállalta az emberiség bűneit, és ezzel megváltotta a hívőket, így hitük szerint az üdvösségre, az örök életre vezette őket.

A keresztény hívők nagypénteken - az egyházi év legcsendesebb napján - Jézus kereszthalálára emlékeznek.

A templomokban a pap a vértanúság színében, piros öltözékben végzi a liturgiát, melynek részeként a szenvedéstörténetet, a passiót felolvassák vagy énekelve adják elő. Drámai módon idézik fel Krisztus szenvedését, az Isten irántunk való szeretetének titkát.

A római Szent Péter bazilikában Ferenc pápa vezetett igeliturgiát; este a Colosseumnál felelevenedik a keresztút 14 stációja; a keresztet olaszok és a különböző földrészek képviselői, egyháziak és laikusok, fiatalok és idősek viszik, az utolsó állomáson pedig maga Ferenc pápa veszi át azt.

Erdő Péter bíboros az esztergomi bazilikában emlékezett meg Jézus szenvedéséről. „Az ember gyengesége Isten mindenhatóságával találkozik. Aki meghalt a kereszten valóban Isten fia volt. Hatalma volt arra, hogy odaadja az életét és hatalma arra hogy visszavegye” – fogalmazott Erdő Péter.

Bölcskei Gusztáv református püspök a Debreceni -Lencztelepi református templomban idézte fel Krisztus szenvedéstörténetét. Úgy fogalmazott: nagypéntek tragédiája az ember tragédiája; az a kérdés, vajon mit válaszol Isten arra, ami nagypénteken a kereszten megtörtént.

„A templom kárpitja felülről az aljáig kettéhasadt, a föld megrendült, a sziklák meghasadtak, sokak feltámadtak, és lementek a szent városba; ez, ez az isteni válasz” – mondta a püspök.

Jézus - az egyház tanítása szerint - kereszthalálával nem szabadította meg a világot szenvedéseitől, de megváltotta az emberek bűneit, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett.