Húsz pártra lehet majd szavazni az EP-választáson

Péntekig összesen négy párt adta le az ajánlóíveit az Európai Parlamenti választásra, ezek közül a Fidesz-KDNP és az MSZP listáját már nyilvántartásba is vették, de úgy számolnak: körülbelül húsz pártra lehet majd voksolni május 25-én. A szavazáson dől el, melyik 21 politikus képviseli Magyarországot Brüsszelben a következő 5 évben. A külhoni magyarok ezúttal csak abban az esetben szavazhatnak, ha van lakóhelyük Magyarországon.

Szerdán tartotta utolsó ülésnapját az Európai Parlament. Brüsszelben és Strasbourgban már a következő ciklusra készülnek: 751-ből 21 magyar uniós képviselő lesz a következő öt évben. Őket választják öt hét múlva.

A szavazás lényegében ugyanolyan lesz, mint két hete - ezt mondja a Választási Iroda elnöke. Az EP-választáson csak egy szavazólap lesz, a pártok listájával. Pálffy Ilona azt is mondta: ezúttal csak a magyarországi, bejelentett lakóhellyel rendezők szavazhatnak. „Mindenki a saját országa szerinti EP-választáson szavazhat. Az átjelentkezés, a mozgóurna-kérés, a külképviseletekre való bejelentkezés az viszont ugyanúgy él. És ugyanolyan határidőkkel, ugyanolyan feltételekkel” – fogalmazott Pálffy Ilona.

Ha valaki több uniós ország állampolgára is, vagyis például a román állampolgársága mellé felvette a magyart, és van is magyar lakcíme, akkor el kell döntenie, hogy melyik uniós ország EP-választásán szavaz. Két helyen ugyanis nem szavazhat.

A kárpátaljai és a vajdasági magyarok - mivel nem uniós országban élnek - csak a magyar EP-választáson vehetnek részt. És azt is csak akkor, ha van lakóhelyük Magyarországon.

Sorok álltak Londonban április 6-án. A brit fővárosban és például több német nagyvárosban is külön helyiségeket béreltek az országgyűlési választásokkor. Az EP-választáson viszont alacsonyabb részvétellel számolnak, ezért csak a külképviseleteken lehet majd szavazni.

Ha valaki külföldön lesz a szavazás napján, azt előre kell jeleznie.

„Külképviseleti választói névjegyzékbe kell feliratkozniuk. Ennek három módja van: a legegyszerűbb az elektronikus, ami elérhető a Nemzeti Választási Iroda honlapján, meg lehet tenni levélben, illetve aki személyesen a lakóhelyén jár, a lakóhelye szerint illetékes választási irodán tud átjelentkezni” – mondta Takács László szabadkai vezető konzul.

Első szavazókat is fogadtak a Nemzeti Választási Irodánál. Mintegy tízezer fiatal lesz, aki most először szavazhat majd az EP-választáson. Facebook-oldalt és kvízjátékot is indítottak a választási irodánál, hogy rávegyék a fiatalokat: menjenek el szavazni május 25-én.