Eladó az orosz romantikus zeneszerzés egyik csúcsteljesítménye

Elárverezik Londonban Szergej Rahmanyinov orosz zongoravirtuóz és zeneszerző II. szimfóniájának kéziratát, amelyet fél évszázadon át elveszettnek hittek.

A májusi licitet bonyolító Sotheby’s közleménye szerint az orosz romantikus repertoár egyik legfontosabb darabjának kézzel írt partitúrája várhatóan 1-1,5 millió font (373-559 millió forint) közötti áron fog gazdát cserélni. "Ez egyike azon kevés szimfónia-kéziratoknak, amelyek még magánkézben vannak" - húzta alá a Sotheby’s, hozzátéve, hogy a kézirat olyan részleteket is tartalmaz, amelyek egyetlen kiadásban sincsenek benne.

A zeneszerző vezényletével 1908-ban, Szentpéterváron bemutatott II. szimfónia kézirata az elmúlt tíz évben a British Museum vendégszeretetét élvezte. A kottát a Leedsi Nemzetközi Zongoraversenyt is szponzoráló Tabor Foundation adta kölcsön a londoni intézménynek. A Sotheby’s nem árulta el, hogy a kéziratot az alapítvány bocsátja-e árverésre, csupán annyit közölt, hogy "névtelen" eladó áll a háttérben. Az alapítványt a Reuters hírügynökségnek nem sikerült elérnie.

A 320 oldalas kéziratot mintegy fél évszázadon át elveszettnek hitték, mígnem 2004-ben felfedezték egy európai magángyűjtő hagyatékában. Még abban az évben árverésre bocsátották, ám végül visszavonták a licitről egy tulajdonjogi igény miatt, amelyet azóta tisztáztak.

A fedőlap nélküli kézirat eredetiségét Geoffrey Norris vezető brit Rahmanyinov-szakértő igazolta. A The Telegraph című lapnak írt 2007-es cikkében Norris rámutatott, hogy a kézírás, a javítások módja és még a papír típusa is egyértelműen azt bizonyította, hogy a kézirat eredeti. "A rengeteg módosítás, különösen a hangszerelés tekintetében, megmutatta, hogy még a tisztázat elkészítése után is miként változtak Rahmanyinov elgondolásai, miután levezényelte a művet" - írta a szakértő.

A darabnak meglehetősen hányatott előadás-története van: mivel sok karmester nehezen kezelhetőnek találja az eredetileg egy órás verziót, ezért számos "vágott" változat létezik, amelyek közül némelyik alig 35 perces. A közelmúltban azonban már visszatértek a szimfónia vágatlan változatához.