Szanyi: Valami nem stimmelt a mozgósítással

Az MSZP választási kudarcát is elemezte Győrben Szanyi Tibor, aki a párt listavezetője lesz a májusi EP-választáson. A politikus szerint a szocialisták programja a szolidáris Európa gondolatára épül, aminek a lényege, hogy senki sincs egyedül.

Az európai jobboldal az elmúlt öt évben "keményen elszúrta a válságkezelést, megszorítás, megszorítás, megszorítás, ez volt a hárompontos programja" - jelentette ki Szanyi Tibor hozzátéve, hogy ezt az Orbán-kormány Magyarországon "kifejezetten nagyon jól gyakorolta" az adóemelésekkel.

A szocialisták főbb törekvései között említette, hogy a létminimumhoz közelítsenek a munkabérek és a nyugdíjak, számolják fel a gyermek- és ifjúsági szegénységet és éhezést, a fiatalok garantált munkahelyet kapjanak, a nők fizetése pedig közeledjen a férfiakéhoz.

Győr helyzete alapján minden itteni tisztában van vele, hogy az ország uniós tagsága "feltétlenül előnyös mindenkinek", ezért nem a közösség, hanem a baloldal és az MSZP elképzeléseit akarják megmutatni.

Szanyi Tibor szerint a Fidesz képviselői tíz, a Jobbikéi öt éve tevékenykednek Brüsszelben, viszont "nem nagyon látszik a tevékenységük eredménye, de az mindenféleképpen látszik, hogy mindazt a sikertelenséget, amit az elmúlt években véghezvittek az Európai Parlamentben, agresszív, antieurópai retorikával próbálják nyomatékosítani".

Hozzátette, azért kampányolnak, hogy minél többen menjenek el voksolni az európai parlamenti választáson, amely általában kevesebb szavazót vonz, mint a törvényhozás összetételéről döntő. Azt mondta, "lényegében a Magyar Szocialista Párt gyenge szereplésének egyik oka az a gyenge részvétel volt; nyilvánvalóan ebben benne van, hogy valami nem stimmelt a mozgósítással".