Peking: Szíria kritikus pillanathoz érkezett

Szíria kritikus pillanathoz érkezett, a világ a béketárgyalások új fordulóját várja - jelentette ki Vang Ji kínai külügyminiszter, amikor hivatalában fogadta a mérsékelt ellenzékinek számító Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) vezetőjét, Ahmad Dzsarbát és küldöttségét - jelentette csütörtöki számában a South China Morning Post című hongkongi lap.

A kínai diplomácia vezetője szerdán négyórás tárgyalást folytatott az SZNK delegációjával. Vang közölte, hogy a nemzetközi közösség számít a genfi tárgyalások harmadik fordulójára, s mint mondta, maga is ennek előkészítésén fáradozik. Azt hangoztatta, hogy a konfliktusban érintett valamennyi félnek az egész nemzet érdekeit szem előtt tartva kellene a belső politikai átmenetet megkezdenie, amihez fegyverszünetre, az erőszak leállítására van szükség.

Dzsarba, aki kedden érkezett négynapos látogatásra, jelezte, hogy nagy reményekkel jöttek Kínába, ahol először járnak. Kifejtette, hogy készek az újabb tárgyalásokra, amennyiben a szíriai kormány részéről őszinte szándékot látnak a kompromisszumra. A Hszinhua hírügynökség szerint megerősítette, a politikai megoldást tartja maga is a legjobbnak. Hozzátette, hogy szervezete határozottan ellenzi a terrorizmust.

Peking Dzsarba meghívásának bejelentésekor azt hangoztatta, hogy a kínai kormány célja a kiegyensúlyozott közvetítés elősegítése.

Emád Musztafa, Szíria pekingi nagykövete az MTI tudósítójának megkeresésére közölte: a hivatalos Damaszkusz diplomáciai képviselete semmilyen formában nem lép kapcsolatba az SZNK Kínában tartózkodó delegációjával, tagjait nem tartja ellenzéki erőnek. Kijelentette: "Dzsarbáék Szaúd-Arábia bábjai, akiket Rijád pénzel. Szíriában ismeretlenek." Ironikusnak nevezte, hogy "az az ország lett a szíriai demokrácia és a szabadság támogatója, ahol ezek az értékek nem érvényesülnek". Arra a kérdésre, hogy a Damaszkusszal jó kapcsolatot ápoló Peking vajon miért hívhatta meg az SZNK-t, azt felelte, valószínűsíti, hogy a múlt hónapban Kínában járt szaúdi trónörökös közbenjárása húzódhat meg emögött.

Kína nem először lát vendégül ellenzéki szíriaiakat, s az elmúlt években kisebb-nagyobb intenzitással igyekezett elősegíteni a konfliktusban szemben álló felek párbeszédét. Peking Moszkva mellett több esetben is meghiúsította az ENSZ Biztonsági Tanácsában Szíriát elítélő határozatok elfogadását, mindazonáltal korábban például jelezte: ellenzi a vegyi fegyverek használatát, bárki veti is be őket.

Kína hangoztatja: olyan megoldást szorgalmaz, amely tiszteletben tartja Szíria szuverenitását és területi egységét, s az erőszak leállítása után olyan politikai átmenetet képzel el, amelynek részleteiről maguk a szíriaiak állapodnak meg.