Nagyobb hatalmat kapott a török titkosszolgálat

A török parlament elfogadta a titkosszolgálat (MIT) hatáskörének szélesítéséről szóló törvényt. Ez Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök bírálói szerint csupán újabb lépés a kormányfő korrupciós botrány miatt megtépázott hatalmának megszilárdítása felé.

A törvény felhatalmazást ad a hírszerzés munkatársainak arra, hogy titkos akciókat folytassanak Törökországon kívül, és szélesíti azon esetek körét, amikor telefonbeszélgetéseket hallgathatnak le. Emellett lehetővé teszi, hogy magán- és állami vállalatoktól ügyféladatokat és technikai eszközöket kérjenek.

Az új szabályozás alapján akár börtönbüntetéssel is sújthatják azokat, akik titkos iratokat tesznek közzé. Ezenkívül mentelmi jogot biztosít a titkosszolgálat vezetőjének, akit csak fellebbviteli bíróság foghat perbe a kormányfő jóváhagyásával.

Korábban a törvénytervezetet előterjesztő, Erdogan vezette Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) azzal érvelt az elfogadás mellett, hogy az új törvény a modern kor elvárásainak megfelelő szervezetté tenné a török titkosszolgálatot, és olyan képességekkel ruházná fel, amelyekkel más hírszerző ügynökségek már rendelkeznek.

Az ellenzéki pártok úgy vélik, hogy az új szabályozás a szervezetet túlságosan nagy hatalommal ruházza fel, és Törökországot "hírszerző állammá" változtatja. A törvény bírálói azt fontolgatják, hogy az ügyben a legfelsőbb bírósághoz fordulnak.

A török államapparátus és biztonsági erők fölötti ellenőrzés az Erdogan és legnagyobb politikai ellenfele, az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen iszlám hitszónok közötti viszály oka. Gülen, a miniszterelnök egykori szövetségese nagy befolyással rendelkezik a török rendőrség és igazságszolgáltatás soraiban.

Erdogan azzal vádolja Gülent, hogy ő a felelős a múlt decemberben kirobbantott korrupciós botrányért, amelynek célja, hogy eltávolítsák őt a hatalomból. Emellett azt állítja, hogy Gülen hívei évekig több ezer ember - köztük Erdogan - telefonját hallgatták le, és arra használták a felvételeket, hogy korrupciós vádakat támasszanak a kormányzat tagjaival szemben.