Kiszabadult az elrabolt iskolás lányok többsége

A nigériai hadsereg szerda éjjeli közlése szerint nyolc híján kiszabadult mind a 129 diáklány, akiket másfél nappal korábban raboltak el egy bentlakásos iskolából az ország északkeleti részén.

Chris Olukolade vezérőrnagy elmondta, hogy az emberrablók egyikét elfogták. Nyolc lány hiányzik még, "a többiek kiszabadultak az este" - mondta, részletekbe azonban nem bocsátkozott.

A kormány korábbi közlése szerint a biztonsági erők forró nyomon üldözték a középiskolás lányokat Chibok településről elrabló fegyvereseket.

Az érintett Borno szövetségi állam kormányzója előzőleg újságíróknak azt mondta, hogy a lányok közül 14-nek sikerült elmenekülnie. Négyen leugrottak az őket szállító teherautó hátuljáról, tízen pedig elrejtőztek a bokrok között az egyik pihenőnél, amikor a szélsőségesek rájuk parancsoltak, hogy főzzenek valamit, de nem figyeltek elég jól a foglyaikra.

Az emberrablás alig néhány órával azután történt, hogy hétfőn 75 halálos áldozatot követelt egy robbantásos merénylet a nigériai főváros, Abuja egyik elővárosának buszpályaudvarán.

A hatóságok kedden azt mondták: a történtek mögött a Boko Haram iszlamista lázadó szervezet állhat, amely 2009 óta egyre véresebb harcot vív az északkeleti és középső országrészben, ahol egy önálló iszlám állam megteremtésére törekszik. A szervezet, amelynek neve hausza nyelven azt jelenti, hogy tilos a nyugati oktatás, már több gyilkos támadást hajtott végre iskolák ellen Nigériában.

Bár a hadsereg azt állítja, hogy visszaszorította a lázadókat a nyugat-afrikai ország távoli, északkeleti csücskébe, a Boko Haram támadásai az utóbbi hónapokban egyre gyakoribbá és véresebbé váltak. Idén eddig több mint 1500 embert öltek meg, szemben a korábbi négy évben elkövetett merényleteik összesen mintegy 3600 áldozatával.