Horrorisztikus állapotok: a vevők nem tudják, hogy becsapják őket

Szakértők szerint az építőanyagok rossz minőségűek, a megvásárolt anyagok legalább fele nem tudja teljesíteni a csomagoláson feltüntetett paramétereket. Egyre több a minőségi panasz, és az építtetők többnyire a kivitelezőt hibáztatják.

Az alacsony ár csábító lehet, de a későbbiekben bebizonyosodhat, hogy az olcsó a drága, mondta egy építésvezető a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. A szakember hozzátette: sok olyan új gyártó és forgalmazó jelent meg a piacon, amelynek a termékei nem megfelelőek. Felkapott lett a nemes-vakolatok gyártása, de gyakran előfordul, hogy néhány év múlva a színek kifakulnak, sok helyen lehet látni azt is, hogy átütnek a hőszigetelőtáblák kontúrjai. Sok gond volt a burkolók ragasztóival is. A nagy áruházláncok saját név alatt olyan ragasztókat forgalmaztak, amellyel nem lehetett jó minőségű munkát végezni, magyarázta a szakember. Sokan megvették például az olcsó fagyálló csemperagasztót, a járólapok azonban később felváltak, a ragasztó nem bírta a terhelést. Az akciós áron forgalmazott olasz és spanyol csempék, járólapok méretpontosságával is volt gond, a gyártás során olyan feszültségek keletkeztek a lapban, aminek köszönhetően egy-két év alatt megjelentek a hajszálrepedések, sorolta a minőségi kifogásokat a szakember.
Kossuth Rádió, Napközben

Vidor Győző, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség elnöke a legnagyobb problémának azt tartja, hogy az építtetők nem kötnek szerződést a kivitelezővel, és nem kérnek tőle számlát sem az elvégzett munkáról, sem a beépített anyagról, így a későbbiekben a garanciális követeléseiket sem tudják érvényesíteni. Vidor Győző elmondta, az egyesületük egy olyan javaslatot terjeszt a kormányzat elé, hogy az energia-hatékony, új építkezésre támogatást lehessen kérni. Ha a támogatás meghaladná az áfa mértékét, vélhetően mindenki szívesebben kérne számlát, és ez nagyon sok minőségi problémát megelőzne, magyarázta a Szövetség elnöke.

Vidor Győző úgy véli, a rossz minőségű építőanyag kiszűrésére a véletlenszerű mintavételes minőség-ellenőrzés is megoldás lehetne, és bár az Építésügyi Minőségellenőrző Intézetnek lenne erre kapacitása, de kérdés, hogy ki fizetné meg a költségeket. Erre költségvetési forrást kellene fordítani, javasolta Vidor Győző. Hozzátette: azok az építőanyag gyártók, amelyek tagjai a Szövetségüknek, érdekeltek a minőség fenntartásában, ezért a szakember azt javasolja, hogy a megbízható márkanévvel rendelkező, szövetségekben benne lévő gyártóktól vásároljanak az építtetők.

Bodnár György, a Magyar EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesületének titkára hozzáfűzte, a vevők nem tudnak minden esetben vásárlás előtt meggyőződni az építőanyag minőségéről, ezt sokszor csak laboratóriumi bevizsgálással lehetne eldönteni.

Flórián Zsolt, az Építkezők Fogyasztóvédelmi Egyesületének elnöke horrorisztikusnak nevezte az építkezések terén kialakult állapotokat. Véleménye szerint a vevők nem tudják, hogy becsapják őket, de nem is mindig akarják tudni, mert nem figyelnek a részletekre. Hozzátette: a rossz minőségű építőanyagok mellett problémát jelentenek a tisztességtelen, kontár kivitelezők, ugyanakkor a megrendelők is felkészületlenül, laikus módra kezdenek hozzá az építkezéshez. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogérvényesítésre még akkor is kevés az esély, ha számlával és szerződéssel végeztette el a munkát a megrendelő, hiszen a több éves jogi procedúra, pereskedés alatt a kivitelező cégét felszámolják, ezért mindenképpen az építkezés előtt kell körültekintőnek lenni. Flórián Zsolt az építkezőknek azt javasolta, keressék fel a www.nyugodtepitkezes.hu címen elérhető oldalukat, amelyen információs rendszereket találhatók, valamint folyamatos tanácsadói hátteret is biztosítanak, de felkészítő eseményeket is szerveznek.