EP: Az uniónak készen kell állnia Oroszország elleni gazdasági szankciókra

Az Európai Parlament (EP) Strasbourgban olyan állásfoglalást szavazott meg, miszerint az uniónak folytatnia kell az egyes orosz személyiségek elleni korlátozó intézkedéseket, és készen kell állnia az Oroszország elleni gazdasági szankciók bevetésére is.

Az EP a kelet- és dél-ukrajnai destabilizációs célú orosz erőszakos akciókra hivatkozva orosz cégek és leányvállalataik ellen javasolt uniós fellépést, különösen az energetikai ágazatban és az unióban található orosz vagyont illetően.

Az állásfoglalásban az EP súlyos aggodalmának adott hangot a rohamosan romló ukrajnai helyzet miatt. Oroszországot az erőszakos szeparatisták és fegyveres milíciák támogatásának azonnali beszüntetésére szólította fel, valamint követelte, hogy vonják vissza az Ukrajna keleti határa mentén összevont orosz katonai erőket.

Az EP szerint az ukrán hatóságok teljes joggal alkalmazhatnak minden szükséges eszközt, ideértve az önvédelemhez való jogot is. A képviselők reményüket fejezték ki, hogy az EU, az Egyesült Államok, Ukrajna és Oroszország genfi tárgyalása során a felek utat találnak a válság diplomáciai megoldásához. Kiemelték egyúttal, hogy Ukrajna jövőjéről csak az ukrán nép maga dönthet egy demokratikus, befogadó és átlátható folyamat keretében. Az Európai Parlament üdvözölte Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő, házelnök tervét az ország jövőbeli berendezkedéséről szóló országos népszavazást illetően.