Elnöki vacsora Rubik Ernő tiszteletére

Tiszteletvacsorán fogadta Áder János köztársasági elnök Rubik Ernőt a Sándor-palotában csütörtök este abból az alkalomból, hogy a feltaláló negyven éve alkotta meg a világhírűvé vált Rubik-kockát.

A tiszteletvacsorák hagyományát Áder János azzal a szándékkal teremtette meg, hogy időről időre felhívja a figyelmet a kiemelkedő teljesítményekre, amelyek öregbítik Magyarország hírnevét - mondta el az MTI-nek csütörtökön Altorjai Anita, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója.

Az államfő eddig tudósokat, sportolókat, világbajnokságot nyert szakmunkásokat, egy hónapja pedig Kobajasi Kenicsiro karmestert látta vendégül tiszteletvacsorán. Ezen alkalmak során Áder János körbevezeti vendégeit a Sándor-palota történelmi termein, és együtt megtekintik az épület teraszáról nyíló kilátást is.

Áder János köztársasági elnök (j2) felesége, Herczegh Anita (j) társaságában tiszteletvacsorán fogadja Rubik Ernő feltalálót (b) és feleségét (b2) a Sándor-palotában MTI Fotó: Illyés Tibor



A tiszteletvacsorákon általában a legnevesebb magyar éttermek és séfek alkotta, négyfogásos menüket szolgálnak fel a vendégeknek - közölte Altorjai Anita.

Rubik Ernő 40 évvel ezelőtt alkotta meg a világhírűvé vált kockát. Az évforduló alkalmából április 27-én, jövő vasárnap a közmédia Rubik 40. - A magyar kreativitás napja elnevezéssel egész napos műsorfolyammal jelentkezik.

A Design Terminálban zajló programokról a nap folyamán többször is beszámolnak a rádiós és televíziós műsorok, emellett stúdióbeszélgetésekből, kisfilmekből ismerkedhetnek meg a nézők és a hallgatók magyar feltalálók, tudósok munkájával.