Nem álltak meg, kilőtték őket - incidens a szír-jordán határon

Kilőtt több Szíria felől Jordániába tartó páncélozott járművet a jordán légierő. Az érkezőket előtte hiába szólították fel, nem voltak hajlandóak megállni a határon. A szíriai hatóságok tagadták, hogy hadseregük járművei próbálták meg behatolni a királyságba.

A jordániai légierő Szíria felől a közel-keleti királyságba tartó páncélozott járműveket lőtt ki - közölte szerdán a jordániai állami televízió.

"A királyi légierő több katonai járművet megsemmisített, amelyek megpróbálták átlépni Jordánia és Szíria határát" - számolt be a történtekről a televíziós csatorna. Az Ammonnews jordániai hírügynökség szerint három járműről van szó, amelyek a határőrök felszólítása ellenére nem voltak hajlandóak megállni a határon. Áldozatokról, sebesültekről egyelőre nem tudni. Egyes források szerint álcázott katonai eszközökről volt szó.

A jordániai hadsereg szóvivője és a kormányzat nem kommentálta az incidenst.

A szíriai hatóságok azonban tagadták, hogy a hadsereg járművei próbálták meg átlépni a királyság határát. "Semmilyen, a szíriai hadsereghez tartozó páncélozott katonai eszköz nem tett hadmozdulatot Jordánia felé" - közölte egy szíriai katonai forrás.

Az elmúlt hetekben sorozatosak voltak az összetűzések a jordániai határőrség tagjai és a Szíriából Jordániába tartó fegyveresek között. A királyság azt is megerősítette, hogy korábban több tucat személyt vett őrizetbe, akik megpróbáltak csatlakozni a szomszédos országban zajló polgárháború fegyveres erőihez.

Kedden egy jordániai bíróság öt év börtönbüntetésre ítélt három szíriai állampolgárt, akik megpróbáltak harminchat, távirányítású gyújtószerkezetet a felkelők számára Szíriába csempészni. Damaszkusz korábban azzal vádolta meg Jordániát, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen küzdő felkelőket támogatja. Ammán tagadja a vádakat, és megerősítette a Szíriával határos területeket.

A több mint három éve tartó szíriai polgárháború eddig több mint 150 ezer ember halálát okozta, s több millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. A szomszédos Jordániába eddig több mint 500 ezren menekültek. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) márciusi adatai szerint naponta mintegy hatszáz szíriai lépi át a jordániai határokat.