Megduplázódhat a számuk - sokan nem tudják, hogy betegek

Pénteken volt a parkinsonos betegek világnapja; Magyarországon ma 20-30 ezerre becsülik a betegek számát.

Éveken belül duplájára is emelkedhet a Parkinson-kórban szenvedők száma - figyelmeztetnek szakemberek. A betegség ugyan gyógyíthatatlan, de a tünetek gyógyszerrel jól kezelhetők. A nemrég indult Nemzeti Agykutatási Program célja a többi között, hogy minél hatékonyabban tudjanak segíteni a betegeken. Pénteken lesz a Parkinson betegek világnapja.

 

A Híradónak nyilatkozó Vajda Istvánnál tíz éve derült ki, hogy Parkinson-kórban szenved. Kéz- és fejremegését azóta gyógyszerekkel kezelik. A salgótarjáni férfinak naponta háromszor kell bevennie a pirulákat, hogy ne legyenek tünetei. "A mozgásom egy kicsit lecsendesedett, fájdalmak nincsenek ezekkel, a gyógyszereket beszedem előírás szerint, erről gondoskodik a kedves feleségem is, hogy ez minden nap pontosan ezt be kell venni, és aztán úgy érzem, hogy fájdalmaim nincsenek"- mondta Vajda István.

A Parkinson-kór az egyik leggyakoribb idegrendszeri betegség. Magyarországon ma 20-30 ezerre becsülik a betegek számát, közülük azonban sokan nem is tudnak arról, hogy betegek. Szakértők szerint a betegség nem gyógyítható, gyógyszerekkel viszont jól kezelhető. A tünetek enyhítésében pedig a mozgásterápia és a társadalom megítélése is fontos szerepet játszik. "Ez a beteg közérzetét is javítja, és azáltal, hogy a beteg pszichéje, a lelke is felfrissül, úgy érzi, hogy ő tud még gyógyulni, ez javítja a kezelésnek az eredményességét, és a másik, amit nem szabad elfelejteni, hogy a tudomány roham léptekkel halad előre" – nyilatkozta Vizi E. Szilveszter.

A Parkinsonos betegek gyógyulását segíti a nemrég indult Nemzeti Agykutatási Program is. Pécsett már több mint 10 éve használják az úgynevezett mélyagyi stimulátorokat, amivel olyan betegeken tudnak segíteni, akiknél már nem hatnak gyógyszerek. Az agykutatási program segítségével ezt a kezelést fejlesztenék tovább. "A mélyagyi stimulátor kezelésnek a minőségét, a lehetőségét terjesztjük ki, ezt nemzetközi együttműködésben is végezzük, és a sikeres projekt esetén abban reménykedünk, hogy a mélyagyi stimulátorral jobban és több beteget tudunk meggyógyítani" – mondta Dr. Dóczi Tamás, idegsebészeti klinika igazgatója.

Az orvosok szerint sokat számít az is, hogy minél hamarabb ismerjék fel a betegséget. Ez azért is fontos, mert a következő években akár a duplájára is nőhet a betegek száma.