Levélszavazatok: találtak 51 voksot

Megállapította a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazásának eredményét a Nemzeti Választási Bizottság.

Az április 6-i országgyűlési választáson a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben adhatták le szavazatukat az országos pártlistákra, ha előtte felvetették magukat a levélben szavazók névjegyzékére. Az NVI nyilvántartása szerint összesen 193 793-an szerepeltek a levélben szavazók névjegyzékén.

Az NVI-hez 158 654 szavazási irat érkezett vissza, ebből az érvényes szavazási iratok száma 128 712 volt, ezek közül első körben, a szkennelés során 128 378-at találtak érvényesnek, és ezek eredményét tájékoztató jelleggel már feltöltötték a választási informatikai rendszerbe, de az adatok nem voltak hivatalosak.

A levélszavazatokat ugyanis kézzel is meg kellett számlálni, ezt a munkát hétfőn kezdték meg az NVI-ben.
Az NVB a levélben szavazás jogi - jogorvoslattal megtámadható - eredményét csak azt követően tudta megállapítani szerdai ülésén, hogy befejeződött a levélszavazatok kézi számlálása.

A levélszavazatokat - két külön helyiségben - háromszor számlálták meg kézzel, majd ennek eredményét összevetették a szkenneléses adatokkal.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a testület ülésén elmondta: az érvényes szavazási iratokban lévő szavazólapok száma a kézi számlálás során 128 596 volt, azaz hiányzott 116 szavazólap, további 167 szavazólap pedig érvénytelen volt. Azaz összesen 128 429 szavazólap volt érvényes, 51-gyel több, mint a szkennelés során érvényesnek nyilvánított.

Mint mondta, ennek oka, hogy a választók zöld tollal töltötték ki a szavazólapot, és ezt a szkennelőgép nem tudta felismerni, a kézi számláláskor azonban egyértelművé vált, hogy ezek érvényes szavazatok.

Az NVB a kézi számlálás eredményeként megállapította az egyes pártlistákra levélben leadott szavazatok számát, eszerint a Fidesz-KDNP 122 638, a Jobbik 2926, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP 1495, az LMP 574, a Zöldek Pártja 229, a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt 125, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt 80, a Munkáspárt 63, a Szociáldemokraták 61, a Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt 43, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség 40, az Együtt 2014 Párt 33, A Haza nem eladó mozgalom párt 29, a Seres Mária Szövetségesei 27, az Összefogás Párt 25, az ÚDP 18, az MCP 17, az ÚMP 6 szavazatot kapott.

A pártlistákra leadott érvényes szavazatok száma összesen 128 429 volt.  Az NVB az országos listás szavazás eredményéről kiállított jegyzőkönyvek, a levélben szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv és a választás egyéni választókerületi eredményéről kiállított jegyzőkönyvek alapján állapítja majd meg a választás országos listás eredményét, legkésőbb április 25-én.