Döbbent csend az ENSZ BT-ben: halálra kínzottakról készült fényképeket mutattak be

Döbbent, néma csend töltötte be az ENSZ Biztonsági Tanácsát, amikor szörnyű képsorozatot mutatott be Szíriában halálra kínzott emberekről Franciaország.

Gerard Araud francia nagykövet a keddi prezentációt ismertető sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a csontsovány áldozatok holttestein fojtogatás és módszeres verés jelei láthatóak, némelyiküknek a szemét is kiszúrták.

Jó időbe telt, amíg a hallgatásba dermedt, elborzadt nagykövetek meg tudtak szólalni, és kérdéseket tettek fel a képek hitelességéről.

A BT-tagok ENSZ-nagykövetei elé tárt mintegy tíz fénykép januárban, röviddel a Genf II. béketárgyalások kezdete előtt került nyilvánosságra egy vizsgálat részeként, amelyet a szíriai ellenzék egyik leghatározottabb támogatója, Katar finanszírozott.

A vetítéssel egybekötött sajtótájékoztatón Gerard Araud nagykövet kijelentette, hogy a képek az Aszad-kormány által elkövetett háborús bűnök nyilvánvaló bizonyítékai.

Mindazonáltal pártatlan források nem tudták megerősíteni a fotók valódiságát, s Damaszkusz határozottan elutasította a vetítést kísérő jelentést, hiányolva "objektivitását és professzionalitását". A szíriai igazságügyi minisztérium állítása szerint egyes áldozatok harcokban vesztették életüket, másokkal pedig fegyveres szélsőségesek végeztek.
A jelentés szerzői között volt David M. Crane, a Sierra Leone-i ügyekre létrehozott különleges bíróság volt ügyésze, aki egy raktár padlóján heverő tucatnyi holttestet ábrázoló fényképre mutatva feltette a kérdést, hogy az nem emlékezteti-e a nézőket Dachaura, Auschwitzra vagy Bergen-Belsenre.

Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet kijelentette, hogy aki látta az éheztetés, fojtogatás és verés jeleit viselő holttestek fényképeit, "többé már nem lesz ugyanaz az ember". Power a fotókat a Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya által elkövetett "szisztematikus" és "iparszerű" gyilkolás bizonyítékainak nevezte.

Crane hangsúlyozta, hogy a bemutatott fényképek három fogolytáborban készültek, s csak a "jéghegy csúcsának" tekinthetők. A jogász arra hívta fel a figyelmet, hogy Szíriában mintegy ötven hasonló börtön üzemel.

A keddi prezentáció a Szíriában elkövetett háborús bűnöket feltáró folyamat része, amelynek az a célja, hogy a felelősöket a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé idézzék. Mivel Szíria nem ismeri el az ICC hatáskörét, így amíg Aszad hatalmon van, csak az ENSZ BT rendelheti el, hogy a bíróság megnyissa az ügyet.

A képeket ea szíriai kormány megbízásából készített egy Ceasar fedőnéven dolgozó fotós, aki röviddel a polgárháború kitörése után átállt az ellenzékhez. Ceasar körülbelül 11 ezer áldozatról készített mintegy 55 ezer fényképet, és azokat később kicsempészték az országból.