Amerikai páncéltörő rakétákhoz jutott egy felkelő csoport

Hatékony amerikai páncéltörő rakétákhoz jutott a szíriai felkelők egyik csoportja - közölte kedden az egyik tisztjük, aki nem kívánta megnevezni magát.

"A Hazm mozgalomhoz tartozó, jól szervezett, mérsékelt irányvonalat követő harcosok most először több mint 20 TOW rakétát kaptak nyugati forrásból" - mondta a francia hírügynökségnek az illető, de nem árulta el, konkrétan melyik országból.

A Hazm mozgalom a Szabad Szíriai Hadsereghez tartozik, s a tagjai jórészt egykori katonák, akik elszöktek a szíriai kormányerőktől, és csatlakoztak a felkelőkhöz.

A tiszt elmondta, hogy több tucat emberüket "nemzetközi segítséggel" kiképezték a fegyver használatára, és már be is vetették az olyan "forró" pontokon, mint Aleppó, Idlíb és Latakia.

A Maszarat médiahálózat bemutatott egy amatőr videofelvételt, amelyen a felkelők ilyen rakétákat lőnek ki egy közelebbről meg nem jelölt vidéken. A célpontok többsége harckocsi, és a tiszt állítása szerint a rakétából "húszat vetettek be, százszázalékos sikerrel, mert mindegyik talált".

A TOW egy amerikai fejlesztésű páncéltörő rakéta, melyet 1970-től gyárt a Hughes Aircraft Company. Egyike a legszélesebb körben alkalmazott irányított páncéltörő rakétáknak. A betűszó értelme: "csőből indított, optikailag rávezetett, huzalvezérlésű rakéta.