Végezzünk ingyen vírusellenőrzést a fenyegetettségi térképen

Valós időben mutatja be a világszerte éppen bekövetkező kiberbiztonsági incidenseket a Kaspersky interaktív térképe. Saját gépünket is ellenőrizhetjük vele.

Érdemes megnézni a térképet, mert izgalmas formában jeleníti meg az éppen zajló támadásokat. A megjelenített fenyegetés típusok között megtalálhatóak az elérés alkalmával és a felhasználók által indított szkennelések során felfedezett rosszindulatú objektumok, az e-mailekben és a weben észlelt fenyegetések, valamint a sérülékenység és behatolás érzékelő alrendszerek által azonosított objektumok.

interaktív kiberfenyegetettségi térkép

A Kaspersky Lab elosztott, felhő alapú globális infrastruktúrája (KSN) révén a vállalat termékei a megjelenésüket követően szinte azonnali információkat kapnak az új, gyanús fájlokról és más fenyegetésekről. A KSN belső mechanizmusai összegzik azon védett eszközök ezreiről automatikusan beérkező adatokat, amelyek felhasználói beleegyeztek abba, hogy információt osszanak meg bármely gyanús programról, amellyel találkoztak. Miután a rendszer megvizsgálja a fájl különféle számítógépeken való viselkedését, összehasonlítja azt az adatbázisában található több százezernyi legális alkalmazással, valamint megvizsgálja heurisztikus algoritmusok segítségével, majd ezt követően hoz egy előzetes döntést arról, hogy az objektum rosszindulatú-e vagy nem.

Ha igen, az objektumhoz való hozzáférést blokkolja az összes Kaspersky Lab felhasználónál, így akadályozva meg egy járvány kitörését. Így a KSN a legfrissebb információkkal rendelkezik a biztonsági incidensekről, amelyeket valós időben jelenít meg egy világtérképen, általa bárki megismerheti a különféle fenyegetéseket, és azt, hogy milyen sebességgel terjednek.

A felhasználók forgathatják a földgömböt, és ráközelíthetnek a világ bármely részére, hogy közelebbről is szemügyre vegyék a helyi fenyegetettségi állapotot. A valós időben észlelt különféle fenyegetéseket eltérő színekkel jelölik. Leírásokat jeleníthetnek meg minden egyes fenyegetésről vagy kikapcsolhatják az egyes fenyegetés típusok megjelenítését. A közösségi oldalakon való megosztást lehetővé tevő gombok mellett további gombok szolgálnak a háttérszín, a nyelv és a megjelenítési mód (sík térkép vagy forgatható földgömb) megváltoztatására. Egy hasznos hivatkozás pedig a Kaspersky Security Scan 2014 oldalra visz, ahol a felhasználók ellenőrizhetik, hogy saját számítógépük fertőzött-e valamilyen rosszindulatú programmal.