Mindenhol mérnek - az összes traffipax az utakon

Egymás után büntették meg az autósokat gyorshajtásért a rendőrök az M5-ös autópálya Pest megyei szakaszán hétfőn. Volt olyan külföldi sofőr, akit 174-gyel mértek be, neki azonnal 45 ezer forintos bírságot kellett fizetnie. Hétfőtől szerdáig országszerte mérik az autók sebességét egy európai közlekedésbiztonsági akcióban. Az összes traffipaxot bevetik.

Hétfőn sebességet mértek az M5-ösön a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai. A gyorshajtókat azonnal kiemelték a forgalomból, majd biztonságos helyre, egy közeli parkolóba irányították őket. Egy külföldi sofőr a megengedett 130 helyett 164 kilométeres sebességgel hajtott.

A bírság 45 ezer forint. Ugyanennyit kellett fizetnie egy BMW-snek is, aki 174-gyel ment, amikor bemérték. A két külföldi sofőrnek azonnal fizetnie kellett. Ha nem lett volna náluk elég pénz, addig nem mehettek volna tovább az autóval, amíg nem utalt volna valaki a számlájukra.

Orosházán szintén fokozott ellenőrzést tartottak hétfőn a rendőrök, és több autóst is gyorshajtáson értek. A szabálysértést valamennyien elismerték.

Zala megyében több ellenőrző pontot is felállítottak a rendőrök. Az M70-es úton szúrópróbaszerűen állították meg a kocsikat. A sofőröket meg is szondáztatták.

Az akcióban a rendőrség az összes traffipaxot bevetette és beveti, hogy kiszűrje a gyorshajtókat.

„Pillanatnyilag 102 darab sebességmérő műszert üzemeltet a magyar rendőrség, valamennyi az utakon lesz hétfőn, kedden és szerdán. Mindegyikkel sebességellenőrzést hajtunk végre” – mondta Oberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) főosztályvezetője.

Hétfőtől szerdáig az uniós tagállamok mindegyikében fokozott közúti ellenőrzést tartanak a rendőrök. Magyarországon az első negyedévben 121-en haltak meg az utakon, 28-cal többen, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A leggyakoribb baleseti ok továbbra is a gyorshajtás.