Visszavont doktori: Sós Tamás nem mond le az MSZP-n belüli posztjáról

A Híradó megkereste a szocialista poltikust, aki ezt elismerte, de szerinte emiatt nem kell lemondania. A Hír TV még február elején számolt be arról, hogy Sós Tamás doktori munkájának egy része plágium. A szocialista politikust a gyanú ellenére az Összefogás egyéniben és listán is elindította a választáson.

A Hír Tv Célpont című műsora februárban számolt be arról, hogy szerintük az MSZP Heves Megyei elnökének doktori disszertációjában 68 olyan szövegrész van, amelyeket mások korábbi tudományos munkáiból használt fel a szerző, forrásmegjelölés nélkül. A Hír Tv által bemutatott dolgozaton az is látható, hogy a Sós Tamás által jegyzett disszertáció címoldalán az ELTE neve helytelen: Eötvös Loránd keresztneve ugyanis hosszú "ó"-val szerepel, rövid "o" helyett. Sós Tamás azt mondta, a lényeges rész, vagyis a kutatás a saját munkája. Az MSZP heves megyei elnöke a Híradónak úgy fogalmazott: "Észak-Magyaroszrág iskoláinak a tapasztalatai lettek feldolgozva, illetve az ottani gazdálkodók, vállalkozók mit gondolnak a szakképzésről. Ennek a dolgozatnak ez a nóvuma, szeretném ezt kiemelni."

 

Később a Hír Tv arról is beszámolt, hogy információik szerint a kutatást sem teljes egészében a szocialista politikus végezte, hanem a Heves Megyei Pedagógiai intézet akkori igazgatója segített neki, akinek Sós Tamás megyei elnökként a felettese volt. Az MSZP-s politikus pert indított, illetve feljelentést tett az ügy miatt a műsor készítői ellen.

Fábri György, az ELTE rektorhelyettese azt mondta: az egyetem megvizsgálta Sós Tamás disszertációját és úgy döntöttek, visszavonják a szocialista politikus doktori fokozatát. Elmondta, hogy a doktori disszertációban az idézési normáknak nem megfelelően kerültek be vendégszövegek és ez a hivatalos egyetemi szabályzat alapján indokolja, hogy a doktori fokozatot visszavonják.

Sós Tamás telefonon azt mondta a Híradónak, még nem kapott hivatalos értesítést a doktori fokozatának visszavonásáról. Azt elismerte, hogy nem feleltek meg a formai előírásoknak a dolgozatban használt idézetek. Ugyanakkor politikai támadásnak tartja az ügyet, mert szerinte magánügy, hogyan szerezte a doktori címét. Beszélt arról is, hogy az ő személyiségi jogai sérültek, ezért nem kér bocsánatot és nem vonja vissza a feljelentését az ügyet kirobbantó műsor készítőivel szemben. A szocialisták Heves megyei elnöke azt is elmondta, nem mond le az MSZP-n belüli posztjáról.

A szocialista párt sajtófőnöke a Sós Tamás plágium-ügyével kapcsolatos kérdésünkre annyit írt: hogy pénteken értesültek a doktori cím visszavonásáról, ezért nincs arról információja, hogy milyen lépéseket tervez az MSZP. Sós Tamás az elmúlt 4 évben az Országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottságának volt a tagja. Hiába merült fel a plágium gyanúja a doktori disszertációjával kapcsolatban, a baloldali összefogás egyéniben és országos listán is képviselőnek jelölte a politikust. Sós Tamás azonban nem jutott be a parlamentbe.