Továbbra is rekord alacsony szinten az infláció

A tartósan alacsony pénzromlásnak köszönhetően tovább emelkedik a fizetések és a nyugdíjak vásárlóértéke. A nemzetgazdasági minisztérium közleménye kiemeli, hogy mindez hozzájárul a fogyasztás növekedéséhez, ami a GDP erősíti.

Főként a rezsicsökkentések, az olcsóbb üzemanyagok és a tartós fogyasztási cikkek árának mérséklődése miatt, továbbra is rekord alacsony szinten van az infláció. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint márciusban a fogyasztói árak mindössze 0,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Elemzők ennél magasabb inflációt vártak.

A rezsicsökkentésnek köszönhetően a legnagyobb mértékben a háztartási energia ára mérséklődött, 10 százalékkal tavaly márciushoz képest. Elemzők szerint az áprilisi gázárcsökkenés miatt a következő hónapokban is marad az alacsony infláció. A gazdasági növekedés szempontjából fontos az is, hogy az élelmiszer és energiaáraktól megtisztított mutató, az úgynevezett maginfláció is tovább csökkent.

Tóth Gergely, a BudaCash vezető elemzője az Duna Híradójában elmondta, hogy az infláció az utóbbi hónapokban jelentősen csökkent és már 3 százalék alatt van, ami arra utal, hogy középtávon is, tehát egy-két év távlatában is, ezek a kedvező inflációs folyamatok maradnak, nem kell drasztikus áremelkedésre számítanunk és ez a gazdasági kilátások szempontjából is kedvező.

A tartósan alacsony inflációnak köszönhetően tovább emelkedik a fizetések és a nyugdíjak vásárlóértéke. Az emberek többet tudnak költeni, ami tartóssá teheti a gazdasági növekedést. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint ennek eredményeként újabb munkahelyek jöhetnek létre.

A Híradónak nyilatkozó gazdasági szakértő szerint az alacsony infláció a kiscégeknek is kedvez. A jegybank ugyanis várhatóan tovább mérsékli az alapkamatot. Kassai Róbert szerint könnyebbé válik a hitelfelvétel, aminek a következtében a beruházások is növekedhetnek. Hozzátette: ha a beruházások növekednek, akkor talán modernizálódnak is, a termékek versenyképessé válnak. Természetesen egy alacsony infláció azt jelenti, hogy az előállítási költségek csökkennek és ennek következtében az eladás árak versenyképesek maradnak – mondta a gazdasági szakértő.

A magyar fogyasztói árszínvonal mértéke uniós szinten is a legalacsonyabbak között van. Az EU 28 tagállamában a legutóbb mért adatok szerint az infláció 0,8 százalékkal növekedett egy év alatt.