Közös hadgyakorlatra készül a dél-koreai és az amerikai légierő

Dél-Korea és az Egyesült Államok légiereje eddigi legnagyobb közös hadgyakorlatát tervezi válaszul Észak-Korea fenyegetéseire és rakétatesztjeire - jelentette be csütörtökön a dél-koreai légierő illetékese.

A Max Thunder fedőnevű hadgyakorlatra 103 repülőgépet és 1400 katonát mozgósítanak Dél-Korea egész légterében. Az április 11. és 25. között esedékes katonai gyakorlatozás célja a harckészség fokozása. Szöul F-15K és KF-16 vadászrepülőket, Washington F-15, F-16, F/A-18 és EA-18 harci repülőgépeket, továbbá AWACS felderítő gépeket bocsát rendelkezésre. A gyakorlaton 1400 pilóta vesz részt.

A katonai manőver egy szakaszában egybeesik a két ország közösen tartott, Foal Eagle fedőnevű szárazföldi hadgyakorlatával, amely április 18-áig tart. Phenjan korábban kijelentette, provokációnak tartja Szöul és Washington tavaszi hadgyakorlatait.

Március végén Észak-Korea lőgyakorlatot kezdett az ország nyugati partvidékén, Szöul pedig tüzérséggel válaszolt azokra a lövésekre, amelyek a két ország határát megsértve, a Sárga-tenger vizébe csapódtak. Egy nappal korábban Észak-Korea bejelentette: újabb atomkísérletek végrehajtását tervezi válaszul arra, hogy az ENSZ a múlt héten nyilatkozatban ítélte el az észak-koreai kormányzat legutóbbi, ballisztikus rakétákkal végrehajtott kísérleteit.