Kiosztották az Ybl Miklós-díjakat

A díjátadót - a díj 1953-as alapítása óta először - Ybl Miklós egyik legjelentősebb épületében, a budapesti Magyar Állami Operaházban tartották.

Jánosi Jánost, Kováts András Miklóst, Pottyondy Pétert, Potzner Ferenc Pétert, Szalay Tihamért, Szegő György Jánost, Szente-Vargáné Gerencsér Judit Annát, Szuromi Imrét és Szűcs Endrét - tüntették ki Ybl-díjjal.

"Nem csak az emlékezés és örökségünk megőrzése, megmutatása a dolgunk, hanem mai korunk, mai kiváló alkotóink ünneplése is, akik munkája és tehetsége Ybl Miklóshoz hasonlóan fővárosunkat és hazánkat az egész világon elismertté teszi" - mondta Réthelyi Miklós, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke az ünnepségen.

Kiosztották az Ybl Miklós-díjakat


Réthelyi Miklós emlékeztetett rá, hogy Ybl Miklós születésének kétszázadik és Lechner Ödön halálának 100. évfordulója az UNESCO védnökségét is élvezi, ezért az építészekről az ENSZ összes tagállamában megemlékeznek.

Pintér Sándor belügyminiszter kimagasló egyéni építészeti tevékenységéért Ybl-díjat adományozott Jánosi János építészének, valamint Kováts András Miklósnak a középület-tervezésben kifejtett munkássága, oktatói, vezetői, szakmai közéleti szerepének elismeréséül.

Pottyondy Péter Magyarország építészeti értékeinek megőrzéséért, a kultúra, az egyház, a sport és az oktatás területén, valamint olyan középületek, mint a Budapest Sportaréna, a Várkert Bazár vagy a Palazzo Dorottya tervezési, felújítási és átalakítási munkáiért vehette át az elismerést.

Díjazták Potzner Ferenc Pétert Budapest építészeti értékeinek megőrzéséért és olyan kulturálisan is jelentős középületek rekonstrukciós terveiért, mint a Zeneakadémia, a Fejér Megyei Levéltár és a Várkert Bazár.

Kitüntetést adományozott a belügyminiszter több évtizedes magas színvonalú építészeti munkássága elismeréséül Szalay Tihamér építésznek, valamint Szegő György János nyugalmazott építésznek alkotó-tervező, építész-belsőépítész teljesítménye, valamint építészetelméleti publicisztikai tevékenysége elismeréséül.

Kitüntetést vehetett át Szente-Vargáné Gerencsér Judit Anna, akit eddigi életművéért, valamint emberi magatartásáért tüntettek ki, valamint Szuromi Imre, akit egyebek mellett négy évtizedes szakmai elhivatottságáért, helyhez kötődő elkötelezettségéért díjaztak.

Szűcs Endre építész a Balaton-felvidék hagyományos építészetének megújításáért, a műemlékvédelemben végzett munkájáért, elsősorban a népi építészeti értékek dokumentálásáért és megmentésért, valamint a 19-20. századi magyar építészet világszínvonalú üveges munkáinak kutatásáért kapott Ybl-díjat.

Az ünnepségen miniszteri elismerést adományoztak Szmodits Júliának, az Ybl Egyesület elnökének egyebek mellett az Ybl-bicentenárium eseményeinek és ünnepségeinek szervezéséért.

Az átadás előtt Pintér Sándor felavatta az Operaház épületében Pető Hunor szobrászművész Ybl Miklóst ábrázoló bronz domborművét. Az ünnepségen L. Simon László kormánybiztos, az Ybl-emlékbizottság elnöke megemlékezett az építész legkiemelkedőbb munkáiról. Az ünnepséget bicentenáriumi díszhangverseny zárta.