Éjfélig meg kell érkeznie az NVI-be a postán feladott levélszavazatoknak

A Magyar Posta azt vállalta, hogy a csütörtök éjfélig Magyarországon feladott, vagy a szomszédos országok postáitól eddig átvett levélszavazatokat határidőre eljuttatja az NVI-hez.

A Magyarországon lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az országgyűlési képviselők választásán levélben szavazhatnak. Ehhez előbb névjegyzékbe kellett vetetniük magukat, majd ezt követően az NVI eljuttatta hozzájuk a szavazási levélcsomagot az országos pártlistás szavazólappal, a szükséges borítékokkal és a választót azonosító nyilatkozattal.

Az NVI összesen 195.338 külhoni magyart vett fel a levélben szavazók névjegyzékére.

A kitöltött szavazólapot és a nyilatkozatot kell visszajuttatni az NVI-hez. A választópolgár szabadon választhatott, hogy milyen módon akarta visszajuttatni szavazatát.

Választhatta a postai kézbesítést, ebben az esetben Magyarországon csütörtök éjfélig fel kellett adnia a levelet, a környező országokban feladott leveleket pedig ugyaneddig kellett átvennie a Magyar Postának a szomszédos országok postai szolgáltatójától.

A posta ezeket a levélszavazatokat ma éjfélig kézbesíti az NVI-nek.

A választópolgár dönthetett úgy, hogy a külképviseleteken adja le a szavazatát, erre március 24-től volt lehetősége munkanapokon, egészen péntekig, az NVI szombat reggeli adatai szerint a külképviseleteken 85 ezer levélszavazatot adtak le, de ebben még nincsenek benne a pénteken leadottak.

A választópolgár úgy is dönthetett, hogy a szavazás napján adja le a voksát a külképviseleteken vagy az országgyűlési egyéni választókerületek székhelyein is, 6 és 19 óra között.