Forradalmasítja a piacot a magyar találmány

Forradalmasíthatja az akusztikai piacot az a hangszóró, melyet egy magyar fiatalember, a 22 éves Papp Gergely alkotott. A feltalálónak számos világcég ajánlatot tett, de ő Magyarországon akarja gyártani hangszóróit.

Egy szegedi fiatalember, Papp Gergely még csak 22 éves, de már Nobel-díjas tudósokat is meggyőzött arról, hogy amit feltalált, az egyedi, és forradalmasíthatja az akusztikai piacot. Egy hangszórót alkotott meg, mely teljesen más elven működik, mint a jelenleg forgalomban lévők. A találmánnyal tavaly harmadik helyezést ért el Amerikában, a fiatal tudósok világversenyén, azóta több ajánlatot is kapott világcégektől, de ő úgy döntött, hogy itthon, kizárólag Magyarországon akarja gyártani ezt az új eszközt – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

"Sokat dolgoztam a hangszórójavításban, rengeteget szedtem szét és raktam össze" – mondta Papp Gergely.

Egy paksi sufniban született meg a találmány, melyről ma már úgy beszélnek a hozzáértők, hogy forradalmasíthatja a hangszórópiacot.

A készülék teljesen hagyományos elv alapján működik, de van benne egy rész, mely merőben más, mint a többi – jegyezte meg a feltaláló. Szakemberek szerint ettől a mástól lett a hangzás minden eddiginél tisztább. A találmányon folyamatosan dolgoznak, Gergely tökéletesíti, amit csak lehet. Különféle méretű hangszórókat készítenek, próbálnak sokkal jobb érzékenységet, hatásfokot elérni.

Gergelynek világcégek adtak már ajánlatot, de ő mindnek nemet mondott, s végül egy szegedi szakemberrel fogott össze.

Elek Sándor akár az apja is lehetne Gergelynek, mégis nagyon nagy tisztelettel és elismeréssel beszél róla.

Sokkal élethűbb, tisztább a hangzás, nekem pedig ez a gyengém. Reprodukálni úgy a zenei hangokat, ahogy valójában szólnak – fogalmazta meg az ESAudio ügyvezetője.

Ez iránt a hangzás iránt egyre többen érdeklődnek. Nemrég egy frankfurti kiállításon Gergely előtt is világos lett, hogy amit feltalált, mekkora értéket képvisel.

"Nem ugyanolyat, hasonlót akarunk gyártani, hanem teljesen különbözőt. Saját kivitelezésben, saját elv alapján, saját fejlesztésű, teljesen egyedi terméket szeretnénk létrehozni" – magyarázta a fiatalember.

Lassan a gyártás feltételei is megteremtődnek, mindent egy szegedi üzemben készítenek majd, vagyis minden darab minden eleme magyar lesz.

Szerintem egész példaszerű, hogy Magyarországon is lehet eredményeket elérni, magyar cég, magyar viszonylat kereteiben – hangoztatta Papp Gergely.

Arra még egy keveset várni kell, hogy a találmány a boltok polcaira kerüljön, de idén nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékokon már Gergely hangszórói is felelnek a tökéletesebb hangzásért.