Jogerősen is elítélték a pécsi valutázó gyilkosait

Az öt év börtöntől az életfogytiglani fegyházig terjedő szabadságvesztéssel sújtotta a Pécsi Ítélőtábla az illegálisan valutaváltással foglalkozó pécsi férfi gyilkosait és bűntársaikat csütörtökön hozott jogerős határozatában.

Az egymással rokoni, élettársi, baráti kapcsolatban álló két férfi és két nő 2012-ben határozta el: súlyos anyagi gondjainak enyhítésére megszerzi a bosnyák származású valutázónak a kertvárosi otthonában tartott pénzét.

Az év május 28-án a férfinál takarító és vele intim viszonyban álló fiatalkorú vádlott révén bejutottak a lakásába, ott a két férfi, hogy megtörje áldozata ellenállását, sokkolóval, viperával, kalapáccsal bántalmazta, s késsel többször megszúrta.

A valutázó belehalt sérüléseibe, holttestén később több mint hetven külsérelmi nyomot talált az orvosszakértő.

A támadók mintegy hatmillió forint értékben készpénzzel, értéktárgyakkal, s egyebek mellett tizenhárom doboz potencianövelő készítménnyel távoztak. A rendőrök néhány napon belül elfogták őket, és a zsákmány nagy része is előkerült.

Az ítélőtábla Krémer László vezette tanácsa megalapozottnak találta az ügyben korábban eljáró Pécsi Törvényszék döntését, és a vádlottakat - szerepüktől függően - nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás, továbbá magánlaksértés miatt marasztalta el.

A büntetőtanács helybenhagyta a valutázó egyik gyilkosának életfogytiglani fegyházbüntetését, ő legkorábban 35 év múlva kerülhet feltételes szabadságra. A másik gyilkos életfogytiglani szabadságvesztését 24 év fegyházbüntetésre változtatta, tekintettel fiatal korára, beismerő vallomására, valamint arra, hogy idősebbek hatására követte el a bűncselekményt.

A bíróság a harmadrendű vádlottnak a bűncselekmény elkövetésében vállalt szerepét az első fokon eljáró bírói tanács döntéséhez képest súlyosabbnak értékelte, ezért a rá korábban kiszabott fegyházbüntetést 8 évről 12 évre változtatta, helybenhagyta egyúttal a valutázónál takarító fiatal nő 5 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztését.