Cseh és szlovén elnök: Ausztria és Szlovénia a jövőben részt vesz a visegrádi négyek találkozóin

Ausztria és Szlovénia a jövőben részt vesz a visegrádi négyek (V4) találkozóin - jelentette be csütörtökön Ljubljanában Borut Pahor szlovén elnök, miután megbeszéléseket folytatott cseh kollégájával, Milos Zemannal.

A CTK cseh hírügynökség szerint Pahor jelezte: a Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia által alkotott országcsoport döntést hozott arról, hogy Ausztria és Szlovénia bevonásával tartott találkozókat fognak rendszeresen tartani. Zeman azt mondta, hogy a két országnak a meghívása a visegrádi csoportba hosszú ideig tartó tárgyalások eredménye - írta a CTK, emlékeztetve: a cseh államfő tavaly ősszel, ukrajnai látogatásán foglalt állást amellett, hogy a V4-országok fűzzék szorosabbra kapcsolataikat Ausztriával és Szlovéniával.

Zeman e forrás szerint azt is mondta csütörtökön, hogy egyes V4-országok ellenezték az országcsoport négyről hatra való bővítését. A CTK szerint a V4 csoport szakértői újabb elemzésükben javasolták a tagországok felső vezetésének, hogy bővítsék ki a visegrádi együttműködésben résztvevők számát.

Az STA szlovén hírügynökség a két államfő ljubljanai tanácskozásáról szóló tudósításában úgy fogalmaz: Zeman tájékoztatta Pahort a visegrádi csoport kibővítésének lehetőségéről, ugyancsak arra hivatkozva, hogy a bővítést illető kezdeményezés nemrég látott napvilágot. A hírügynökség megjegyzi: Zeman ugyanakkor nem tudta pontosan megmondani, mikor várható az említett bővítés.